• Οικονομία

    Κικίλιας: 900.000 τουρίστες φέτος στην Ελλάδα από τη Σερβία – Αισιόδοξα τα μηνύματα από την επίσκεψή του στο Βελιγράδι

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας

    Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας


    Περί τους 900.000 ταξιδιώτες αναμένονται εφέτος στην Ελλάδα από τη Σερβία, όπως προέκυψε από συναντήσεις που είχε με tour operators της χώρας ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι για σειρά επαφών με στόχο την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε στο Βελιγράδι με την ομόλογο του της Σερβίας Τατιάνα Μάτιτς με την οποία εξέτασαν θέματα διμερούς συνεργασίας στο τουρισμό. Έμφαση δόθηκε στην φετινή θερινή περίοδο και στα προβλήματα που δημιουργεί στον τουριστικό τομέα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

    Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν ευκολότερα με την συνεργασία των δύο χωρών στην προώθηση τουριστικών προϊόντων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Χαλκιδική συνάντηση τουριστικών παραγόντων του ιδιωτικού τομέα από την Σερβία και την Ελλάδα ώστε να εξεταστούν μορφές συνεργασίας.

    Ο κ. Κικίλιας υποσχέθηκε στην ομόλογο του της Σερβίας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες από την κυβέρνηση για να καταργηθεί ή να μειωθεί το κόστος περιαγωγής για του τουρίστες από την Σερβία κάτι που αποτελεί αίτημα του Βελιγραδίου εδώ και χρόνια.

    900.000 Σέρβοι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα

    Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά τον αγαπημένο τουριστικό προορισμό των Σέρβων και τα μηνύματα για φέτος είναι αισιόδοξα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού.

    «Οι σχέσεις της χώρας μας με την Σερβία είναι μοναδικές και σήμερα οι Σέρβοι πράκτορες με ενημέρωσαν ότι 900.000 Σέρβοι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα. Ενισχύουμε τον οδικό τουρισμό ενισχύουμε την Βόρεια Ελλάδα, την Μακεδονία, την Ήπειρο και όλους τους προορισμούς είτε αεροπορικώς είτε από τα χερσαία σύνορα μας. Η σχέση αυτή θα ενισχυθεί περεταίρω στο άμεσο μέλλον αφού το σερβικό υπουργείο αποφάσισε να ανοίξουν γραφείο του τουρισμού πλέον και στην Αθήνα» ανέφερε στο ο κ. Κικίλιας.

    Οι Σέρβοι όπως και οι πλειονότητα των τουριστών από τα Βαλκάνια επιλέγει τον οδικό τουρισμό και επισκέπτονται κυρίως την βόρεια Ελλάδα. Η εκτίμηση του Έλληνα υπουργού είναι ότι η αύξηση των τουριστών φέτος από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα καλύψει το κενό που θα προκληθεί σε τουριστικούς προορισμούς της Μακεδονίας από την απουσία Ρώσων και Ουκρανών.

    Ο Έλληνας υπουργός, έπειτα από πρόσκληση της ομολόγου του της Σερβίας, θα βρεθεί στην Αρένα Βελιγραδίου, σήμερα το απόγευμα για να παρακολουθήσει τον αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού-Εφές που διεξάγεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης final four του Eurobaske.

    Αύριο ο κ. Κικίλιας θα επισκεφτεί τη Βουλή όπου θα συναντηθεί με τα μέλη της κοινοβουλευτική ομάδας φιλίας Ελλάδας-Σερβίας.

    6,5 δισ. ευρώ στον τουριστικό κλάδο

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κικίλιας, αναφέρθηκε στην εμφανή στήριξη της Κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα 44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. κατευθύνθηκαν στον τουριστικό κλάδο αλλά και τώρα με τα 6,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    Σχετικά με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ο υπουργός δήλωσε ότι εφέτος θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ παραπάνω, για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και που με ένα free pass -χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις- θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές.

    Στοχευμένες καμπάνιες για συγκεκριμένους προορισμούς

    Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει για την προώθηση του τουρισμού σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και άλλα νησιά για τα οποία πραγματοποιείται στοχευμένη καμπάνια από τα υπουργεία Τουρισμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι για αυτούς τους προορισμούς – που ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ομορφιά, τις ξενοδοχειακές υποδομές και τη γαστρονομία τους- εκτός από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που υπάρχουν, αυξάνονται και οι πτήσεις charter.

    Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, η εντυπωσιακή μεταστροφή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος φαίνεται και από το γεγονός ότι πλέον όταν μιλάμε για τουρισμό δεν αναφερόμαστε μόνο σε προορισμούς με ισχυρό brand αλλά και σε περιοχές όπως η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία, και τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου.

    Ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι εφέτος διανύουμε μια χρονιά πολλαπλών κρίσεων, με σοβαρή στρατηγική άνοιξαν οι χειμερινοί προορισμοί, ενισχύθηκε υπερπολλαπλάσια η κρουαζιέρα και λειτούργησαν πολύ ικανοποιητικά οι τουριστικοί προορισμοί το Πάσχα και την Πρωτομαγιά.

    «Και τώρα τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Μισό εκατομμύριο direct ταξιδιώτες από την Αμερική, πρώτος προορισμός η Ελλάδα για τους Γάλλους ταξιδιώτες, ενίσχυση του τουρισμού από τη Μεγάλη Βρετανία, από τις Σκανδιναβικές χώρες, εξαιρετικά τα στοιχεία από την TUI και την Der Turistik στη Γερμανία, από το Ισραήλ αλλά και από τις χώρες των Βαλκανίων, η Ελλάδα είναι νούμερο 1 οδικός προορισμός για τους Ρουμάνους ταξιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου: O πρωθυπουργός μίλησε με τον Μπάιντεν για όλα όσα αφορούν στις σχέσεις μας με την Τουρκία

    Αναστασιάδης: Το «ευχαριστώ» στον Μητσοτάκη για την ανάδειξη του Κυπριακού σε Κογκρέσο και Μπάιντεν

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ