• Οικονομία

    Καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 32.808 εργαζόμενους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Στην καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 32.808 εργαζόμενους θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το επόμενο διήμερο.

    Συνολικά αναμένεται να διατεθούν 16,626 εκατ. ευρώ. Σήμερα Πέμπτη θα λάβουν ειδική αποζημίωση 3.811 εργαζόμενοι για τις αναστολές συμβάσεων τον Αύγουστο, αλλά και οι εργαζόμενο που εντάχθηκαν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αύριο Παρασκευή θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους λογαριασμούς  28.997 δικαιούχων που έχουν υποβάλλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις.

    Αποπληρωμή αποζημίωσης σε 3.811 δικαιούχους

    Σήμερα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 3.811 δικαιούχων εργαζομένων η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η επιδότηση μισθού για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν 1,602 εκατ. ευρώ που αφορούν:

    α) σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Αύγουστο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1,35 εκατ.  ευρώ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 2.809.

    β) σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Ιούλιο,  προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας  ύψους 87.040 ευρώ στους δικαιούχους,  το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 347.

    γ) σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Αύγουστο,  προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας  ύψους 164.079 ευρώ στους δικαιούχους,  το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 655.

    Οι κατηγορίες που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία ημέρας – δηλαδή 18 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ ανά μήνα – είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού και εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία. Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων που επαναλειτουργούν και προχώρησαν στις επαναπροσλήψεις έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου.

    Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ για 30 ημέρες κι εφόσον η αναστολή διαρκεί έναν πλήρη μήνα. Διαφορετικά, υπολογίζεται με ποσό αναφοράς τα 18 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

    Αποπληρωμή αποζημίωσης σε 28.997 δικαιούχους

    Αύριο Παρασκευή 16 Οκτωβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους λογαριασμούς  28.997 δικαιούχων που έχουν υποβάλλει μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση εγκρίθηκε το ποσό ύψους 15,026 εκατ. ευρώ που αφορούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων.

    Οι μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων που δεν επαναλειτούργησαν.

    Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών. Η προθεσμία υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων έληξε 30 Σεπτεμβρίου.

    Για τους εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο για κάθε μήνα, από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020 εφόσον δεν έχει άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

    Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υπέβαλλαν :

    -Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, για το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.

    -Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν πριν τις 30/09/2020. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα α)από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και β) από την ημερομηνία λήξης της ορισμένου χρόνου σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.

    -Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, αλλά διέκοψαν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID – 19, πριν το πέρας της τουριστικής περιόδου, προβαίνοντας σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, (ανεξάρτητα από το αν τέθηκαν ή όχι σε αναστολή από τον εργοδότη τους). Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα α) από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και β) από την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ