• Οικονομία

    Καταλύτης ανόδου για τα ελληνικά assets η προσδοκία ισχυρής κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στο ταμπλό και τις τιμές των ομολόγων αποτιμά σήμερα η αγορά τη, σεισμικών διαστάσεων, επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνουν εγγύτερα τη δεύτερη κάλπη με σαφή πια προοπτική σχηματισμού γρήγορα, ισχυρής, αυτοδύναμης και λειτουργικής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας και φιλομεταρρυθμιστική ατζέντα.

    Το χθεσινό αποτέλεσμα ψαλιδίζει δραστικά την πολιτική αβεβαιότητα καθώς μιλάμε για μια χαοτική διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, με τη Νέα Δημοκρατία να προσεγγίζει ποσοστά αυτοδυναμίας ακόμη και υπό το πλαίσιο της απλής αναλογικής ενώ το δεύτερο κόμμα υφίσταται συντριπτική ήττα.

    Σήμερα Δευτέρα, το μεγάλο ερώτημα για τους περισσότερους αναλυτές είναι το εύρος του θετικού ξεσπάσματος στις αγορές ομολόγων και μετοχών καθώς θα αποτιμηθεί το αποτέλεσμα – έκπληξη της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης.

    Το πιθανότερο είναι πως θα ενταθεί η πτωτική τάση που κυριαρχούσε τις τελευταίες μέρες στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, διολισθαίνοντας περαιτέρω χαμηλότερα του 4% και διευρύνοντας την απόσταση με το  αντίστοιχο ιταλικό, με τις αγορές να προεξοφλούν ισχυρή δυναμική της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

    Το θεαματικό, χθεσινό, αποτέλεσμα είναι για τις αγορές και μια σαφής ένδειξη πως η πλειοψηφία συναινεί στην φιλομεταρρυθμιστική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, τη φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση, την διάθεση αποφυγής εκπλήξεων στην πορεία αποκατάστασης των δημοσιονομικών και ενός βιώσιμου χρέους. Αυτό είναι ένα ισχυρό σήμα για τους οίκους που αναμένουν την πολιτική εξέλιξη και την κατάληξη σε μια κυβέρνηση το συντομότερο προκειμένου να εξετάσουν το πότε θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα.

    Στο σενάριο δημιουργίας μιας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η διαδικασία αυτή αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άλλωστε δεσμευθεί πως εντός 100 ημερών, εάν σχηματίσει κυβέρνηση, θα ανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα στρέφοντας την προσοχή στις εκθέσεις των οίκων το φθινόπωρο.

    Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο οι αγορές σήμερα θα δώσουν τον δικό τους τόνο στέλνοντας το δικό τους σήμα, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα, και πριν τις εκλογές του Ιουνίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η έκθεση αξιολόγησης της Fitch στις 9 Ιουνίου που θα αποτιμήσει πρώτη το νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

    Διαβάστε επίσης

    Γ. Στουρνάρας: Οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης στην οικονομία

    Στην προεκλογική αρένα και το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας



    ΣΧΟΛΙΑ