• Οικονομία

    Κάνει πίσω η Τράπεζα της Αγγλίας στην αύξηση επιτοκίων; Τα στοιχήματα των αγορών και οι απώλειες στη στερλίνα

    • NewsRoom

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι


    Με νέο sell-off στα ομόλογα και σημαντικές απώλειες της στερλίνας έναντι του δολαρίου, η Τράπεζα της Αγγλίας βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν πλέον επιβράδυνση στην αύξηση των επιτοκίων.

    Ειδικότερα, οι traders εκτιμούσαν ότι τον Μάιο του 2023 το βασικό επιτόκιο θα φτάσει το 5,75%, ενώ πλέον ποντάρουν ότι θα κορυφωθεί στο 5%.

    Τα σενάρια για επιβράδυνση στα επιτόκια

    «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα σημαίνει σταθερότητα και γι’ αυτό το λόγο είναι πιθανό η Τράπεζα της Αγγλίας να περιορίσει τις επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα», αναφέρει ο αναλυτής της UBP, Peter Kinsella.

    Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση του νέου υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να ξηλώσει τον μίνι προϋπολογισμό, που είχε παρουσιάσει η Λιζ Τρας πριν μερικές εβδομάδες, ώθησε κάποιους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια.

    Ειδικότερα, τα στοιχήματα πλέον δεν προβλέπουν τόσο μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας, με αυτό το σενάριο να οδηγεί στην πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου. Αντίθετα, οι προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της Fed δείχνουν επιμονή των Αμερικανών τραπεζιτών σε επιθετικές κινήσεις. 

    Στο επίκεντρο η Τράπεζα της Αγγλίας

    Μία ακόμη ανάγνωση στο sell-off που δίνει το Reuters αφορά το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας για πώληση των κρατικών ομολόγων, τα οποία αγόρασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Το δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι ίσως η Τράπεζα της Αγγλίας καθυστερήσει το προγραμματισμένο πρόγραμμα πώλησης ομολόγων, το οποίο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της σύσφιξης της οικονομίας, αν και το διέψευσε η κεντρική τράπεζα ήταν αρκετό για να εκτοξεύσει έστω τις αποδόσεις άνω του 4%, για μία ακόμη φορά.

    «Κατά μία έννοια, αυτό που συνέβη δείχνει πως ό,τι είναι καλό για τις αποδόσεις των ομολόγων είναι κακό για τη στερλίνα», αναφέρει ο Kinsella.

    Η στερλίνα έχει ήδη καταγράψει μία από τις χειρότερες επιδόσεις φέτος έναντι του δολαρίου μεταξύ των νομισμάτων.

    Ως ένα βαθμό αυτό έχει προκύψει καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει βρεθεί στο στόχαστρο για μεγάλη καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να μείνει «πίσω» σε σχέση με τον υψηλό ρυθμό της Fed.

    BoFA: 33% των επενδυτών είναι underweight για τις βρετανικές μετοχές

    Από τη στιγμή που η Λιζ Τρας έγινε πρωθυπουργός η έκθεση των επενδυτών στις βρετανικές μετοχές κατέρρευσε, σύμφωνα με τη Bank of America.

    «Ένα καθαρό 33% των επενδυτών είναι πλέον underweight στις βρετανικές μετοχές, το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και δύο χρόνια.

    Δεν είναι μόνο οι βρετανικές αγορές, από τις οποίες απομακρύνονται οι επενδυτές, καθώς η έρευνα της BoFA έδειξε ότι οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους και στις μετοχές της ευρωζώνης. Ειδικότερα, ένα 10% μείωσε την έκθεσή του τον περασμένο μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για βαθύτερη ύφεση το 2023 στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ