• Οικονομία

    Καμπανάκι κι αιχμές των ξενοδόχων για υπερφορολόγηση

    Γιάννης Χατζής, Πρόεδρος της ΠΟΞ

    Γιάννης Χατζής, Πρόεδρος της ΠΟΞ


    Καμπανάκι για τη φορολογική πολιτική και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λήψη των αποφάσεων χτύπησε ο Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΠΟΞ, που πραγματοποιήθηκε χθες.

    «Όταν όλοι ευαγγελίζονται το μέρισμα από την ανάπτυξη, εμείς το κάνουμε πράξη», είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα την αύξηση των μισθών κατά 5% από την αρχή του 2024, που προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

    «Πιστεύουμε ακράδαντα στο μέλλον του κλάδου, αλλά η δυναμική που είναι προφανής για μας δεν είναι αντιληπτή εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις. Τιμωρούμαστε εμείς πετυχαίνουμε, θα έπρεπε να γίνεται πράξη η δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ κ αντ’ αυτού ήρθε το τέλος ανθεκτικότητας», τόνισε αναφερόμενος στην τελευταία ρύθμιση, αφήνοντας αιχμές για τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς έκανε λόγο για «ήπιο εισπρακτικό χαρακτήρα».

    «Τεχνηέντως γίνεται θέμα ο δήθεν υπερτουρισμός που κρύβει την έλλειψη υποδομών. Είναι κόντρα στη λογική να περιορίσουμε τη ζήτηση αντί να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της προσφοράς» σχολίασε σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει μιλήσει περί αύξησης της απόδοσης ποσοστού ποσοστό από τους αυξημένους τζίρους των ξενοδοχείων.

    «Κοινός παρονομαστής σε όλες τις αστοχίες η έλλειψη διαβούλευσης. Είναι εξακολουθητική τακτική να μην λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις του ιδιωτικού τομέα. Κράτος, αυτοδιοίκηση και ιδιωτικός τομέας πρέπει να ξεκλειδώσουν την απίστευτη δυναμική που έχει ο κλάδος. Ο ξενοδόχος δε μπορεί συνέχεια να δίνει, πρέπει η προσφορά να βρει επιτέλους ανταπόδοση», κατέληξε.

    Οι αιχμές στα επιχειρήματα Δούκα

    Στα επιχειρήματα Δούκα «απάντησε» και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, «διερωτώμενος» πως τα έσοδα των 2,5 εκατ. ευρώ επαρκούσαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Θυμίζουμε πως με άρθρο του στην Καθημερινή, ο δήμαρχος Αθηναίων, είχε αναφέρει ότι τα μοναδικά έσοδα που είχε ο δήμος τουριστική δραστηριότητα στην πόλη το 2023 έφτασαν στα 2.714.664 ευρώ, μειωμένα περίπου κατά 50% από αυτά που είχε εισπράξει πριν από 17 χρόνια, όταν τα αντίστοιχα έσοδα είχαν φτάσει τα 5.183.640 ευρώ.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, πάντως, έσπευσε να τονίσει πως «δεν είναι εποχές για μεμψιμοιρία και τσιτάτα».

    Για τάση υπερφορολόγησης του τουριστικού κλάδου μίλησε από το βήμα της ΠΟΞ και η Αγάπη Σμπώκου, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ.

    «Ο τουρισμός αποτελεί, λόγω επιδόσεων σε επίπεδο τζίρου και ανθεκτικότητας, την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν. Μετά την ανάκαμψη του τουρισμού το 2023 η συζήτηση γίνεται με διαφορετικό πρόσημο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τέλος ανθεκτικότητας και η ποσόστωση ελληνικής μουσικής στα ξενοδοχεία, όπως και η συζήτηση για επιβολή φόρου επί των τζίρων με τη δικαιολογία του υπερτουρισμού», σημείωσε η κ. Σμπώκου, συμπληρώνοντας πως «τα βάρη καλούνται να πληρώσουν και πάλι τα νόμιμα ξενοδοχεία. Οποιαδήποτε επιπλέον φορολογικά βάρη θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου. Πολιτεία και αυτοδιοίκηση θα πρέπει να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις μας από τη λειτουργία μη ελεγμένων επιχειρήσεων».

    Διαβάστε επίσης:

    Voria: Πώς αλλάζει το Μαρούσι η κάθοδος του Mont Parnes στην Κηφισίας

    Prodea: Επταετές ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. από την Εθνική

    Αλέξανδρος Εξάρχου: ΣΔΙΤ αξίας 7 δισ. ευρώ στο ραντάρ της Intrakat



    ΣΧΟΛΙΑ