Η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες είναι το αντικείμενο συζήτησης της νέας Ομάδας Εργασίας που συστήνεται με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

Η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει σε ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/2831 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2024.

1

Τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2024/2831

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, αποσκοπούν στη διασφάλιση του ορθού καθορισμού του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες και στην αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης, ενώ ρυθμίζουν, για πρώτη φορά στην ΕΕ, τη χρήση αλγορίθμων στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2021, υπάρχουν πάνω από 500 ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και ο τομέας απασχολεί περισσότερα από 28 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 43 εκατομμύρια έως το 2025. Ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες είναι τυπικά αυτοαπασχολούμενοι, η Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ταξινομηθεί εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος
Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος στο «Mononews», «Η υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει μια θετική πρωτοβουλία κύρωσης της κοινοτικής οδηγίας που ρυθμίζει θετικά το θέμα της εργασίας σε πλατφόρμες. Η κοινοτική οδηγία αφορά εργαζόμενους που στη χώρα μας είναι άνω των 30.000 και που έχουν ανάγκη ουσιαστικής και σύγχρονης εργασίας με διασφάλιση αποφυγής του κινδύνου στην εργασία, αλλά και τη διαφανή λειτουργία του αλγόριθμου που καθορίζει τη λειτουργία της εργασίας τους».

Η νέα νομοθεσία εισάγει ένα τεκμήριο σχέσης εργασίας (σε αντίθεση με την αυτοαπασχόληση) που ενεργοποιείται όταν υπάρχουν πραγματικά περιστατικά που υποδηλώνουν έλεγχο και κατεύθυνση, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τις συλλογικές συμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τη νομολογία της ΕΕ.

Η οδηγία υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν ανατρέψιμο νομικό τεκμήριο απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τη διόρθωση της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ της ψηφιακής πλατφόρμας εργασίας και του προσώπου που εκτελεί την εργασία. Εναπόκειται στην πλατφόρμα να αποδείξει ότι δεν υπάρχει σχέση εργασίας.

Η οδηγία ρυθμίζει επίσης, για πρώτη φορά στην ΕΕ, τη χρήση αλγορίθμων στον χώρο εργασίας. Άτομα που εργάζονται σε πλατφόρμα δεν θα γίνεται να απολυθούν βάσει απόφασης που λαμβάνεται από αλγόριθμο ή αυτοματοποιημένο σύστημα λήψης αποφάσεων: οι πλατφόρμες πρέπει να διασφαλίζουν την ανθρώπινη εποπτεία των σημαντικών αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τους εργαζομένους.

Τα μέλη της Επιτροπής

Σύμφωνα με την απόφαση, η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο τη σύνταξη πορίσματος και πρότασης νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/2831 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2024 για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες, αποτελείται από τα εξής μέλη:

1. Σκανδάλης Ιωάννης, Δικηγόρος – Επίκουρος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Πρόεδρος.

2. Αγραπιδάς Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ως μέλος.

3. Μιχαηλίδου Δέσποινα, Προϊσταμένη του Τμήματος Ατομικής Σύμβασης Εργασίας της Διεύθυνσης Ατομικών Ρυθμίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ως μέλος.

4. Γκουδρολώλος Συμεών, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συλλογικών Ρυθμίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ως μέλος,

5. Σουβλής Εμμανουήλ, υπάλληλος του Τμήματος Συνθηκών Εργασίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ως μέλος.

6. Αναγνωστοπούλου Αικατερίνη, υπάλληλος του Τμήματος Ψηφιακής Προσβασιμότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Καπόπουλο Δημήτριο, Προϊστάμενο του Τμήματος Δ΄ Πληροφοριακών Συστημάτων Ανοικτής Διακυβέρνησης της Διεύθυνσης Υποστήριξης Λειτουργίας Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

7. Ψάλλα Μαρία, Δικηγόρος – Αναπληρωματικό Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής «Aρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», ως μέλος, με αναπληρώτρια την Λάτσιου Χαρίκλεια, Ειδική Επιστήμονα – Νομικό.

8. Καρούζος Ιωάννης, Δικηγόρος, ως μέλος.

9. Καστρινάκη Ζαφείρα, Επιστημονική Συνεργάτης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ως μέλος.

Διαβάστε επίσης:

Στο Πεντάγωνο για τα F-35 ο ΑΓΕΑ – Αίτημα της Ελλάδας για αποδέσμευση του πυραύλου AMRAAM 120D

Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν 303 αιχμαλώτους της κάθε πλευράς

Κώστας Τσιάρας: Εξετάζεται η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ