• Οικονομία

    JP Morgan: Οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές μετά την έξοδο από τα μνημόνια

    • NewsRoom


    Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα αφήνει τον Αύγουστο το οικονομικό πρόγραμμα και τον χρηματοπιστωτικό έλεγχο αλλά η έξοδός της είναι «βρόμικη» σύμφωνα με τελευταία έκθεση της JP Morgan. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί βασικό σενάριο μια προληπτική γραμμή πίστωσης για τη χώρα θεωρώντας πως το αφήγημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια καθόσον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ισοδυναμεί με άνοδο και η καθυστέρηση της αξιολόγησης με πτώση.

    Οι οδηγοί της πορείας της χώρας είναι, σύμφωνα με την JP Morgan, η αποκλιμάκωση των 2ετών ομολόγων, η διαδικασία μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών καθώς και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων διαπραγματεύονται σήμερα στο 1,40% (353 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 2017) και 119 μ.β κάτω από τα αμερικάνικα 2ετή. Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα NPEs κατά € 4,7 δισ. και κατά € 95,7 δισ. (43,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων) το 4ο τρίμηνο του 2017 έναντι του στόχου των € 95,9 δισ. (48,5%). Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

    Οι αναλυτές τονίζουν ότι ο επόμενος καταλύτης για την Ελλάδα και τα ελληνικά assets θα είναι μία πιθανή ανακοίνωση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα γίνει από τα μέσα Αυγούστου και μετά. Όπως εκτιμά, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές assets ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως μόνο μέχρι το Σεπτέμβριο.

    Αναφορικά με τις τράπεζες, η JP Morgan θεωρεί ότι παραμένουν οι φθηνότερες στον κλάδο, με αποτίμηση 0.3x με όρους P/BV.  Η προσπάθεια μείωσης των NPE φαίνεται να επιταχύνεται καθώς οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχίζουν να αυξάνονται.
    Το αποτέλεσμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ έδειξε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη νέων κεφαλαίων. Η Alpha Bank παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις, υπό το δυσμενές σενάριο, αφού ο CET1 θα μειωνόταν στο 9,69%. Ομοίως, ο CET1 θα μειωνόταν στο 6,75% για τη Eurobank, στο 6,92% για την Εθνική Τράπεζα και 5,90% για την Τράπεζα Πειραιώς.

    Γενικότερα, η JP Morgan, λόγω του υψηλού προφίλ κινδύνου και του μικρού μεγέθους της ελληνικής αγοράς, διατηρεί ουδέτερη στάση. Ένας μακροοικονομικός κίνδυνος-κλειδί στην θετική στάση για τις ελληνικές μετοχές, θα αποτελούσε το πρόωρο τέλος του QE της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει έντονη ανοδική πίεση στα spreads στην ευρωπεριφέρεια.

    Ο ΟΤΕ είναι η μοναδική κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, καθώς ο όμιλος επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2018 μετά από σχεδόν μια δεκαετία φθίνουσας πορείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Scope Ratings

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανός οικονομολόγος για Ελλάδα: «Όχι, δεν είναι όλα καλά»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι τράπεζες «παράγοντας-κλειδί» στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ