• Οικονομία

    Ιταλία: Τελικό «Ok» από το κοινοβούλιο στον αμφιλεγόμενο τραπεζικό φόρο

    • Bloomberg
    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός

    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός


    Το τελικό “πράσινο φως” έδωσε το ιταλικό κοινοβούλιο στο διάταγμα που επιβάλει έναν αμφιλεγόμενο φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, τον οποίο αρχικά ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι τον περασμένο Αύγουστο.

    Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε τον αιφνιδιαστικό φόρο, είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη στήριξη των κατόχων ενυπόθηκων δανείων και τη μείωση των φόρων, σε μια εποχή που η άνοδος των επιτοκίων έχει ασκήσει πρόσθετη πίεση στα νοικοκυριά.

    Οι τροποποιήσεις

    Ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο υποστηρίχθηκε από το κοινοβούλιο, δέχτηκε στη συνέχεια κάποιες τροποποιήσεις, καθώς σήκωσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ επενδυτών και τραπεζών.

    Έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσφέρει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποφύγουν την πληρωμή του φόρου, εάν αποταμιεύσουν πρόσθετα αποθεματικά κεφαλαίου.

    Η Μελόνι ανέφερε μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση ότι ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος για ορισμένες τράπεζες, καθώς η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού ενός τραπεζικού ιδρύματος.

    Στην τελική ευθεία

    Σημειώνεται ότι η σημερινή κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ήταν το τελευταίο απαιτούμενο βήμα, προκειμένου να καταστεί η νομοθεσία δεσμευτική.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές εισήχθησαν από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα με μια τροπολογία, η οποία υποστηρίχθηκε σθεναρά από το Forza Italia, ένα από τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τη δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, πίσω από το κόμμα της πρωθυπουργού «Αδέλφια της Ιταλίας» και την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

    Επιπλέον, το τροποποιημένο διάταγμα υποχωρεί σε ένα σχέδιο περιορισμού των ναύλων για πτήσεις εσωτερικού προς τη Σαρδηνία και τη Σικελία, ένα σχέδιο που πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις σε όλη τον αεροπορικό κλάδο.

    Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair Michael O’Leary χαρακτήρισε την κίνηση ως «παράνομη».

    Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος του διατάγματος στις τράπεζες και στα ταμεία της κυβέρνησης είναι ακόμη ασαφής, με την κυβέρνηση να αναμένει βέβαια – όπως είχε υποστηρίξει αρχικά – εισροές σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριών ετών το εμπορικό έλλειμμα

    Pandora: Άλμα άνω του 12% στη μετοχή – Ανεβάζει τον πήχη των οικονομικών στόχων

    Ο Κόκκαλης, τα Zara, η Ερμού και τα «τρελά» ενοίκια για καταστήματα                                                                         

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ