• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ιταλία: O νέος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού μιας τράπεζας

    • Bloomberg
    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός

    Τζώρτζια Μελόνι, Ιταλίδα πρωθυπουργός


    Διευκρινίσεις έδωσε η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον νέο φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες και προκάλεσε αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις αγορές.

    Η κυβέρνηση Μελόνι ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος για ορισμένες τράπεζες, καθώς η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού ενός τραπεζικού ιδρύματος.

    Οι τράπεζες που έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια, «δεν θα επηρεαστούν σημαντικά από τον νέο φόρο, που ανακοινώθηκε χθες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη το βράδυ.

    Δεν είχαν ιδέα!

    Η κυβέρνηση Μελόνι είχε επικαλεστεί την ιδέα ενός τραπεζικού φόρου, ωστόσο, φαινόταν ότι είχε εγκαταλείψει το σχέδιο. Για αυτό τον λόγο, η χθεσινή ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη ακόμη και για τους υπουργούς της.

    Η διευκρίνιση ήρθε περίπου 24 ώρες αφότου η κυβέρνηση «σόκαρε» τις αγορές, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι στο τέλος συνέντευξης Τύπου για άλλα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, ανακοίνωσε και το συγκεκριμένο χαράτσι προς τις τράπεζες.

    Επισημαίνεται ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Intesa Sanpaolo και η UniCredit, έχουν δει τα καθαρά έσοδά τους από τα επιτόκια να αυξάνονται και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2023 αναφέρουν ότι ο φόρος πιθανότατα να αγγίξει το ανώτατο όριο του 0,1% των περιουσιακών τους στοιχείων.

    Ο φόρος, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, στοχεύει στα υψηλότερα εισοδήματα, μετά από τις αυξήσεις επιτοκίων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Τα εισοδήματα από τον νέο φόρο, θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση της οικονομικής πίεσης σε οικογένειες και επιχειρήσεις.

    Βουτιά στις μετοχές

    Σημειωτέον ότι η είδηση για εισφορά 40% στα επιπλέον κέρδη των τραπεζών, οδήγησε χθες τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών σε βουτιά.

    Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία, έχουν εισαγάγει απροσδόκητους φόρους στις τράπεζες, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση της Ιταλίας βρήκε την αγορά απροετοίμαστη, ενώ αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιζήμια για την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Οι ιταλικές τράπεζες έκλεισαν με πτώση 7,6%, με την Intesa Sanpaolo να χάνει 8,6% και την BPER να σημειώνει πτώση 10,9%.

    Ωστόσο, μετά από τη διευκρίνηση του ιταλικού υπουργείου οικονομικών, οι μετοχές της Finecobank ανέκαμψαν 6% μέχρι τα μέσα το πρωί της Τετάρτης, ενώ η Unicredit και η BPER Banca αυξήθηκαν και οι δύο κατά περισσότερο από 4%.

    Ταυτόχρονα, η Banco BPM και η Intesa Sanpaolo κέρδισαν η καθεμία περισσότερο από 3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιταλία: Φόρο στα «υπερκέρδη» των τραπεζών επιβάλλει η κυβέρνηση Μελόνι

    Ο φόρος Μελόνι καίει 9,5 δισ. από την κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών

    Τι φέρνει για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών η επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ