• Οικονομία

    «Εισιτήριο» για Ελλάδα βγάζουν 1,56 δισ. ενεργητικού Α/Κ με έδρα το Λουξεμβούργο

    Ηρακλής Ζαββός

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργος Ζαββό


    «Πρόθεσή μας είναι να φέρουμε τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια και τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων που έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο πίσω στην Ελλάδα», αναφέρει, μιλώντας στο mononews.gr, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι τέλος του χρόνου, δηλαδή αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αφορά στην λειτουργία του Ηρακλή, έρχεται το νομοσχέδιο για την λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς, δίδοντας ουσιαστικά κίνητρα για την αλλαγή έδρας των αμοιβαίων κεφαλαίων, ειδικά εκείνων που έχουν έδρα σε αγορές όπως του Λουξεμβούργου». Τα οποία για το Λουξεμβούργο, ως γνωστόν, απολαμβάνουν φορολογία μίας μονάδας στο ενεργητικό τους και πέντε μονάδων στην αγορά.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Κίμων Βολίκας, από την πλευρά του, τονίζει στο mononews.gr ότι αυτή τη στιγμή το ενεργητικό των ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων με έδρα στο Λουξεμβούργο ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να μην φύγουν και τα υπόλοιπα, εναπομείναντα αμοιβαία κεφάλαια.

    Μόνον η Eurobank διαθέτει συνολικά 36 αμοιβαία κεφάλαια. Επίσης, τα funds της Deca, συμφερόντων κ. Δ. Δασκαλόπουλου (πρώην ΔΕΛΤΑ) και το Athos Fund είναι μόνο μερικά από τα ΟΣΕΚΑ και τις ΑΕΔΑΚ που έχουν επιλέξει ως φορολογική τους έδρα το Λουξεμβούργο. Το να επιστρέψουν, λοιπόν, 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αγορά, αποτελεί αφενός ψήφο εμπιστοσύνης, αφετέρου δίδει σύνθημα και στους ξένους να επενδύσουν στη χώρα.

    Άλλωστε, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποκλείεται να έρθει στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή -μεσολαβεί το Εurogroup της Τετάρτης στο οποίο θα παραβρίσκεται ο κ. Χρ. Σταϊκούρας-, θα περιλαμβάνεται σειρά άρθρων για τους επενδυτές που επιλέγουν ως φορολογική έδρα την Ελλάδα.

    Η διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και ως κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους.

    Τονίζεται δε ότι το ιταλικό Κοινοβούλιο το 2017 θέσπισε ειδική διάταξη για τα άτομα που μεταναστεύουν από την αλλοδαπή στην Ιταλία.

    Το μοντέλο της Ιταλίας, που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει σταθερή καταβολή εφάπαξ ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου και 25.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του για εισοδήματα που αποκτά εκτός της χώρας. Ωστόσο, για να μπορέσει κάποιος να κάνει χρήση της διάταξης αυτής θα πρέπει να πληροί διάφορες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης μη ιταλικής φορολογικής κατοικίας.

    Η Μάλτα έχει υιοθετήσει οριζόντια φορολογία (flat tax) 15% στο παγκόσμιο εισόδημα των φορολογουμένων με ελάχιστο φόρο 15.000 ευρώ τον χρόνο. Προσφέρει επιπλέον ειδικά προγράμματα φορολόγησης για συνταξιούχους και άτομα υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, του αθλητισμού και της αεροναυπηγικής, με σταθερό συντελεστή 15% και απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για κέρδη που υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ.

    Στην Κύπρο, με την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας, άτομο το οποίο διαμένει για τουλάχιστον 60 μέρες στη Μεγαλόνησο μπορεί να γίνει φορολογικός κάτοικος. Τα φορολογικά πλεονεκτήματα που έχει είναι:

    * Φορολογική απαλλαγή από μερίσματα και τόκους.

    * Φορολογική απαλλαγή από τα κέρδη που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών.

    * Φόρος 5% από εισοδήματα εξωτερικού, ενώ δεν εφαρμόζεται κανένας φόρος κληρονομιάς ή πλούτου.

    * Μειωμένοι κατά 50% φορολογικοί συντελεστές σε σχέση με ισχύοντες για εργαζομένους στην Κύπρο. Όλα τα παραπάνω προνόμια αφορούν τους μη κατοίκους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία σε μια νέα χώρα από αυτή στην οποία φορολογούνταν μέχρι πρότινος.



    ΣΧΟΛΙΑ