• Οικονομία

    Ύποπτα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 496 πρόσωπα – Το αίτημα στην ΑΑΔΕ για στοιχεία

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ


    Στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν μπει εκατοντάδες υποθέσεις και πρόσωπα, καθώς έχουν βρεθεί ενδείξεις και στοιχεία για “καραμπινάτη” φοροδιαφυγή.

    Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, από της ΑΑΔΕ για τα στοιχεία που απέστειλε πέρυσι στην Αρχή για το ξέπλυμα. Πρόκειται για φακέλους εκατοντάδων φορολογούμενων για υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν και για ξέπλυμα, εφόσον τα ποσά ήταν πολύ μεγάλα.

    Μάλιστα, η Αρχή έχει ζητήσει από την ΑΑΔΕ στοιχεία για 496 πρόσωπα, τα οποία είναι ύποπτα για ξέπλυμα. Έτσι, η Αρχή ζητάστοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην εφορία προκειμένου να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα. Τα 496 πρόσωπα που τέθηκαν στο στόχαστρο της Αρχής, προέκυψαν από τη διερεύνηση μόλις 104 υποθέσεων.

    Στην τσιμπίδα των αρχών υποθέσεις φοροδιαφυγής

    Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022:

    Οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα, 376 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υπόχρεους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 376 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,57 δις. ευρώ.

    Παραπέμφθηκαν 604 φορολογούμενοι, με χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 552,5 εκατ. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει πάνω 50.000 ευρώ και όλοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.

    Η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 176 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για άλλες 175 νέες υποθέσεις.

    Έρευνες για 900 υποθέσεις το 2023

    Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει για το τρέχον έτος, έρευνα σε τουλάχιστον 900 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ. Από τις υποθέσεις αυτές, 470 σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, 170 αφορούν τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και του ηλεκτρονικού επιχειρεί, ενώ τουλάχιστον 155 αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

    Διαβάστε επίσης:

    Προκαταβολή σύνταξης 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης των επικουρικών συντάξεων

    ΔΥΠΑ: Στις 15 Μαρτίου, η πληρωμή της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης



    ΣΧΟΛΙΑ