• Οικονομία

    Υπό εξέταση νέα δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πότε χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών -Τι ισχύει για την ετήσια άδεια

    Κωστής Χατζηδάκης, Yπ. Εργασίας


    Την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν τον Μάρτιο εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά παράταση της πανδημίας του κορονοϊού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο λόγω της συνέχισης των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και της εξέλιξης της πανδημίας εξετάζει την συνέχιση της στήριξης των ανέργων και για τον μήνα Μάρτιο μέσω της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας για όσους έληξε ή θα λήξει το επίδομα ανεργίας μέσα στον τρέχοντα μήνα.

    Από τον ΟΑΕΔ μέχρι σήμερα έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί 1,5 δισ. ευρώ σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές σε 755.000 άνεργους. Ο ΟΑΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει την καταβολή του πρώτου μήνα από την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο 2021.Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

    Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα πληρωμών έχεις ως εξής:

    – Η καταβολή του πρώτου μήνα της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο, θα ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου.

    – Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου, η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.

    – Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου

    – Για όσους ανέργους έληξε το επίδομα ανεργίας τον Φεβρουάριο η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.

    Η καταβολή της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

    Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

    – Τακτική επιδότηση ανεργίας – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος

    – Βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως)

    – Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 € (έως 200 € μηνιαίως).

    Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από παρατάσεις της ίδιας επιδότησης. Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους.

    Να σημειωθεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι που έληξε το επίδομα ανεργίας τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δικαιούνται την δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας. Τη δίμηνη παράταση θα τη λάβουν όλοι οι άνεργοι που έληξε το επίδομα ανεργίας τους και όχι η παράταση του επιδόματος ανεργίας που τους είχε δοθεί. Έτσι όσων το επίδομα ανεργίας λήγει Ιανουάριο- Φεβρουάριο παρατείνετε για 2 μήνες άσχετα αν είχαν πάρει παράταση μέσα στο 2020, αρκεί όμως να λήγει το επίδομα ανεργίας Ιανουάριο ή Φεβρουάριο 2021 και όχι αν κάποιου λήγει η παράταση Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

    Για παράδειγμα οι εποχικοί που είχαν πάρει πέρσι δίμηνη παράταση πέρσι αλλά λήγει το επίδομα ανεργίας τους τώρα τον Φεβρουάριο θα λάβουν κανονικά την δίμηνη παράταση. Ωστόσο δεν θα λάβουν τη δίμηνη παράταση όσων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Νοέμβριο και παίρνουν δίμηνη παράταση τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Το δικαίωμα στη δίμηνη παράταση αφορά αποκλειστικά λήξη επιδόματος ανεργίας και όχι λήξη δίμηνης παράτασης.

    Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων.

    Διαβάστε επίσης

    Υπ. Εργασίας: Διοχέτευση €6,4 δισ. σε τέσσερις πυλώνες για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων

    Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού – Πώς θα υποβάλετε την αίτηση

    Από τον Απρίλιο το επίδομα αναδοχής ύψους ως €1.000 στους γονείς



    ΣΧΟΛΙΑ