• Οικονομία

    ΥΠΟΙΚ: Οι εξαγωγές στηρίζουν την ανάπτυξη, πτώση 6,2% στις επενδύσεις το 9μηνο του 2018

    • NewsRoom
    Γιώργος Χουλιαράκης

    Γιώργος Χουλιαράκης


    Αποκαλυπτικό για την πορεία αλλά και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι το Οικονομικό Δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (με επικεφαλής τον Γ. Χουλιαράκη) του Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό, οι εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση στήριξαν την ανάπτυξη στο 9μηνο του 2018, η οποία έφτασε στο +2,1% του ΑΕΠ, την ώρα που οι επενδύσεις συνέχισαν να υστερούν.

    Σύμφωνα με το δελτίο του ΣΟΕ, η άνοδος του ΑΕΠ στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,8% στο 9μηνο αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών κατά 8,4%.

    Από την άλλη, η κρατική κατανάλωση μειώθηκε κατά 3%, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6.2%. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, η πτώση οφείλεται στο γεγονός πως το 2017 ήταν η χρονιά που παραδόθηκαν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, αυξάνοντας τα ποσά που εμφανίζονταν ως επενδύσεις.

    Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει και για την αύξηση των εισαγωγών, καθώς στο 9μηνο σημείωσαν άνοδο κατά 0,6%. Μάλιστα το 3ο τρίμηνο οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 15%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΕΒ: Αυτά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για τις ελληνικές εξαγωγές



    ΣΧΟΛΙΑ