• Οικονομία

    ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για την ελληνική αποστολή στην FATF

    • NewsRoom


    Το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στο Ορλάντο προγραμματίστηκε εδώ και δύο μήνες λόγω της αξιολόγησης της χώρας μας από τον Οργανισμό Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) για το πλαίσιό της ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Αυτό απαντά το υπουργείο Οικονομικών σε δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, επισημαίνοντας ότι η προετοιμασία της πολύ αυστηρής αυτής αξιολόγησης, επικεφαλής της οποίας είναι η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Έλενα Παπαδοπούλου, γίνεται συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές (Αρχή ενάντια στο Ξέπλυμα Χρήματος, Τράπεζα της Ελλάδος, ΑΑΔΕ, Υπουργείο Εξωτερικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία κ.ά.).

    Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ελληνική αποστολή έχει καταφέρει έως τώρα να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι κατόπιν της προηγούμενης αξιολόγησης το 2007, η Ελλάδα είχε μπει σε γκρίζα λίστα. Προστίθεται δε, ότι η γενική γραμματέας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το πέρας της αποστολής, στις 24 Ιουνίου.

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου καταλήγει υπενθυμίζοντας στα ΜΜΕ ότι ήταν ήδη ενήμερα για την προγραμματισμένη αυτή συνάντηση στις ΗΠΑ από τις 19/11/2018, με το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, με τον τίτλο “Η επίσκεψη της FATF στην Ελλάδα – Τα πρώτα συμπεράσματα”:

    “Στο πλαίσιο του 4ου γύρου αξιολογήσεών της, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF) πραγματοποίησε από τις 30.10 έως τις 16.11 επιτόπια επίσκεψη στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντηθεί με τις Ελληνικές Αρχές που ασχολούνται με την καταπολέμηση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Την ομάδα αποτελούσαν αξιολογητες προερχόμενοι από χώρες μέλη του διεθνούς φορέα από το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λίβανο, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τρία μέλη της Γραμματείας της FATF.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ομάδα αξιολόγησης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τις Αρχές (Υπ. Οικονομικών, FIU, ΤτΕ, Υπ. Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία, ΑΑΔΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ΕΛΤΕ, ΕΕΕΠ κ.α.) ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα του εθνικού μηχανισμού ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και ζητήματα που αναφέρονται στην Έκθεση Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου (NRA) που εκπονήθηκε και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Οι αξιολογητές συναντήθηκαν επίσης με στελέχη πολυάριθμων οργανισμών του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που αποτελεί κοινή πρακτική στις αξιολογήσεις της FATF.

    Την περασμένη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου τέθηκαν σε γνώση της γενικής γραμματέας του ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής της αξιολόγησης, Έλενας Παπαδοπούλου, και υψηλόβαθμων στελεχών της Επιτροπής Στρατηγικής για την καταπολέμηση των αδικημάτων του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τα πρώτα ευρήματα της ομάδας αξιολόγησης.

    Ο υψηλός βαθμός συνεργασίας των ελληνικών αρχών, η οργάνωση, και η καλή ποιότητα του προσωπικού είναι μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης των αξιολογητών που μπορεί να χαρακτηριστεί θετική. Σε αυτό έχει συντελέσει ότι η ελληνική Πολιτεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις που υιοθετούν τις συστάσεις της FATF καθώς χρησιμοποιεί ένα πλήρες φάσμα νομικών εργαλείων μετά από συζητήσεις και με πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν θέματα σχετικά με την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”.



    ΣΧΟΛΙΑ