• Οικονομία

    Ήπια άνοδος του πετρελαίου – Μεγάλη μείωση στις εβδομαδιαίες τιμές

    • NewsRoom


    Ήπια άνοδο σημείωσε το πετρέλαιο μετά την μεγάλη πτώση που υπέστη κατόπιν της αποφάσεως του ΟΠΕΚ+. Συγκεκριμένα, σήμερα η τιμή διαμορφώθηκε στα 0,47 δολάρια ή 0,5% με την αξία να ανεβαίνει στα 89,1 δολάρια.

    Όπως είναι φανερό, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, ανακτώντας ορισμένες από τις απώλειες αυτής της εβδομάδας λόγω των ισχυρών στοιχείων για την αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ, αλλά παρέμειναν σε τροχιά για να κλείσουν την εβδομάδα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο, λόγω ανησυχιών ότι η ύφεση θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων.

    Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες του πιο ενεργού συμβολαίου του WTI έφτασαν στο 9,7%.

    To Brent παραδόσεως Οκτωβρίου την Παρασκευή πρόσθεσε 80 σεντς ή 0,9%, κλείνοντας στα 94,92 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, το Brent σημείωσε πτώση 8,7%.

    Απροσδόκητη επιτάχυνση λόγω αύξηση θέσεων εργασίας

    Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, καθώς οι μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά 528.000 θέσεις εργασίας, το μεγαλύτερο κέρδος από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Διαβάστε περισσότερα “Αυτά είναι ισχυρά οικονομικά δεδομένα που υποστηρίζουν την άνοδο της αγοράς πετρελαίου σήμερα”, δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και οι δύο δείκτες αναφοράς έφθασαν σε χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

    Οι έμποροι πετρελαίου αυτή την εβδομάδα ανησυχούν για τον πληθωρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση, αλλά τα σημάδια περιορισμένης προσφοράς διατήρησαν ένα κατώφλι κάτω από τις τιμές. Οι ανησυχίες για την ύφεση έχουν ενταθεί μετά την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη για μια παρατεταμένη ύφεση, αφού αύξησε τα επιτόκια στο μέγιστο από το 1995.

    «Σαφώς, όλοι παίρνουν την απειλή της ύφεσης πολύ πιο σοβαρά, καθώς εξακολουθούμε να βλέπουμε μια πολύ στενή αγορά και παραγωγούς που δεν έχουν την ικανότητα να το αλλάξουν αυτό», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda στο Λονδίνο. Οι προμήθειες εξακολουθούσαν να είναι σχετικά περιορισμένες, με τις άμεσες τιμές να είναι ακόμη υψηλότερες από αυτές των επόμενων μηνών, μια δομή της αγοράς γνωστή ως οπισθοδρόμηση.

    Η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ

    Η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να αυξήσει τον στόχο της παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτή ήταν μια από τις μικρότερες αυξήσεις από τότε που εισήχθησαν τέτοιες ποσοστώσεις το 1982, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ. Διαβάστε περισσότερα

    Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό αναμενόταν να αυξηθούν πιο κοντά στον χειμώνα, με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων να τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. «Με τη διακοπή των θαλάσσιων ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα εάν οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής θα επαναδρομολογήσουν τα βαρέλια τους στην Ευρώπη για να καλύψουν το κενό», δήλωσε ο αναλυτής της RBC, Μάικλ Τραν.

    «Το πώς θα εξαφανιστεί αυτή η ρωσική πολιτική κυρώσεων για το πετρέλαιο θα είναι ένα από τα πιο συνεπακόλουθα ζητήματα που πρέπει να προσέξουμε για το υπόλοιπο του έτους». Τα δεδομένα για τον αριθμό των εξέδρων άντλησης πετρελαίου από την εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes αναμένονται στη 13:00. EDT. Ο αριθμός των εξέδρων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο αυξήθηκε σε 155 από μόλις 104 πριν από ένα χρόνο, αλλά υπήρξε μικρή περαιτέρω αύξηση τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Κλείσιμο εβδομάδας με ήπια πτώση λόγω Αμερικής



    ΣΧΟΛΙΑ