• Οικονομία

    Προϋπολογισμός 2020: Τέλος τα υπερπλεονάσματα, κίνητρα ανάπτυξης και σφικτός έλεγχος δαπανών

    Παράταση έξι μηνών στις πάγιες δαπάνες – Ολόκληρο το νέο χρονοδιάγραμμα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ανάπτυξη 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020 προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Την ίδια ώρα, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ το 2020, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του 3,5% και θέτοντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ισχυρότερης ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις για τη πορεία των οικονομικών μεγεθών το ερχόμενο έτος.

    Όπως τόνισε, μάλιστα, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας, η εικόνα για το δεύτερο εξάμηνο είναι καλύτερη, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η οικονομία έχει δυναμική που σταθεροποιείται παρά τα σφάλματα ημών και υμών».

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στα υπερπλεονάσματα, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα γίνεται από φέτος, καθώς, όπως είπε, το υπερπλεόνασμα του 2019 θα διαμορφωθεί μόλις στο 0,08% του ΑΕΠ!

    Την ίδια ώρα, στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν κίνητρα ανάκαμψης μέσα από τον προϋπολογισμό.

    Νόμος του κράτους έως 20/12 «Ηρακλής», προϋπολογισμός και φορολογικό

    Στόχος της κυβέρνησης, όπως τονίστηκε, είναι το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, ο προϋπολογισμός και το φορολογικό να είναι νόμοι του κράτους έως τις 20 Δεκεμβρίου.

    Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία, ο δημοσιονομικός χώρος για φέτος υπολογίζεται στα 436 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους και τέλη αναμένεται να διαμορφωθούν σε 10-11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

    Το οικονομικό επιτελείο καταγράφει επίσης υποεκτέλεση 2,7 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για το οποίο τίθεται ως στόχος η πλήρης χρηματοδότησή του με 6,75 δισ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, όπως επισημάνθηκε παραμένει ανοικτό.

    «Η κυβέρνηση δεν δίνει μία και έξω φορολογώντας τους πολίτες όπως έκαναν οι προηγούμενοι», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας: «Θα δίνουμε όποτε μπορούμε».

    Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, η κυβέρνηση «πρώτα θα μετρήσει και μετά τα δώσει», με στόχο το ποσό για το κοινωνικό μέρισμα να συμπληρωθεί από προγράμματα και κονδύλια όπου υπάρχουν υποεκτελέσεις.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των πιστωτών της, όπως αναφέρθηκε το κόστος δανεισμού για τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πέφτει σημαντικά, ενώ η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Αναδρομικά συνταξιούχων

    Αναδρομικά συνταξιούχων στον προϋπολογισμό δεν υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε.

    Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

    Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ορίζεται στα 850 εκατ. ευρώ, με στόχο να φτάσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της 4ετίας.

    Πρώτη κατοικία

    Παράλληλα, όπως τονίστηκε, η τελευταία παράταση για την πρώτη κατοικία θα είναι τον Φεβρουάριο.

    Επίσης, το πόρισμα για τις αντικειμενικές αναμένεται τον Μάιο του 2020, ενώ ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έχει μπει στα 2,113 δισ. ευρώ.

    Φορολογικό

    Στο μέτωπο τώρα της φορολογίας, όπως τονίστηκε, οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα είναι οριακές ή και προσθήκες που θα γίνουν αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με τους Θεσμούς.

    Σημαντικό στοιχείο είναι, ωστόσο, ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Όπως τονίστηκε, το 89% του πληθυσμού ευνοείται από τα φορολογικά μέτρα.

    «Οικονομική πολιτική δεν είναι μόνον ο φόρος εισοδήματος», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

    Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε, άλλωστε, ότι «βασική προτεραιότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής για το έτος 2020 αποτελεί η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η μείωση της υπερφορολόγησης, η ενίσχυση των επενδύσεων και των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με παράλληλη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στους όρους της Ενισχυμένης Εποπτείας».

    Spending review αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό

    Την ίδια ώρα, στον προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώθηκε και ένα νέο κεφάλαιο που αφορά συγκεκριμένα την επισκόπηση δαπανών (spending review), με στόχο να ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής δεικτών και επιδόσεων ανά φορέα για την καλύτερη παρακολούθηση των δαπανών.

    Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις, δηλαδή στις 25, 26, 27 και 28 Νοεμβρίου.

    Ιανουάριο το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά

    Σε ό,τι αφορά τέλος το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, όπως αναφέρθηκε, θα είναι το πρώτο που θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο.



    ΣΧΟΛΙΑ