• Οικονομία

    Υπερκαλύφθηκαν οι δημοπρασίες ομολόγων – Ψήφος εμπιστοσύνης στο παρά πέντε των εκλογών

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Με συνολικές προσφορές πάνω από 2 δισ. ευρώ και επιτόκιο κάτω από 4% στο δεκαετές και 4,14% στο 15ετές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δανείστηκε 400 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση ομολόγων Ιουν. 2033 και Ιαν. 2037, με στόχο την κάλυψη της ζήτησης και τη διευκόλυνση της δευτερογενούς αγοράς.

    Οι δύο δημοπρασίες έρχονται λίγα μόλις 24ωρα πριν τις εκλογές με την αγορά να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρέος σε μια περίοδο που οι ελληνικοί τίτλοι υπεραποδίδουν έναντι των ιταλικών, με το ελληνικό δεκαετές να εδραιώνει θέσεις κάτω από το 4% και την πλάστιγα του spread έναντι της Ιταλίας να γέρνει πλέον υπέρ της Ελλάδας.

    Στις σημερινές δημοπρασίες με τις οποίες καλύπτεται ο φετινός στόχος για τα έσοδα, το ομόλογο λήξης Ιουν. 2033 με σταθερό επιτόκιο 4,25% διατέθηκε με απόδοση 3,97% και του Ιανουαρίου 2037 με σταθερό επιτόκιο 4,0% με απόδοση 4,14%. Οι προσφορές για τα δύο ομόλογα ανήλθαν στα 2,18 δις ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.

    Σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 3,9% έναντι 4,2% που είναι το αντίστοιχο ιταλικό. Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το γερμανικό υποχωρεί στις 166 μονάδες ενώ το αντίστοιχο ιταλικό υπερβαίνει τις 187 μονάδες.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στη δεκαετία έχει αρχίσει να εδραιώνει την υποχώρηση της στη ζώνη του 3%. Να σημειωθεί πως στην Πορτογαλία το δεκαετές κινείται στο 3,1% και το spread με τη Γερμανία στις 80 μονάδες βάσης περίπου.

    Το αποτέλεσμα των δημοπρασιών, στο παρά πέντε των εκλογών δικαιώνει την εκτίμηση αναλυτών πως η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα που παραδοσιακά συνδέεται με μια προεκλογική περίοδο, δεν φαίνεται να έχει επί του παρόντος ανησυχητικές διαστάσεις με την κυρίαρχη προσδοκία στις αγορές να είναι πως η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από τη συνετή δημοσιονομική πολιτική αλλά και από τις δεσμεύσεις της στις μεταρρυθμίσεις.

    Κάτι που αποτελεί άλλωστε προαπαιτούμενο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μια ώρα αρχύτερα μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, όπως έχουν άλλωστε διαμηνύσει σε κάθε τόνο οι οίκοι αξιολόγησης. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 24η Μαΐου.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ