• Οικονομία

    Στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ την Τετάρτη για 400 εκατ. ευρώ – Στοίχημα το επιτόκιο στις δύο προγραμματισμένες δημοπρασίες

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Σε δύο προγραμματισμένες δημοπρασίες για την επανέκδοση του δεκαετούς και του δεκαπενταετούς ομολόγου με στόχο την άντληση συνολικά 400 εκατ. ευρώ προχωρά αύριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Οι δύο δημοπρασίες εντάσσονται στο πρόγραμμα δημοπρασιών που εγκαινίασε φέτος ο ΟΔΔΗΧ προκειμένου κυρίως να βελτιώσει τη λειτουργικότητα της εγχώριας δευτερογενούς αγοράς. Μέσω της δημοπρασίας του δεκαετούς (ωρίμανσης 2033) αναμένεται να αντληθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ ενώ μέσω της δημοπρασίας των δεκαπενταετών ομολόγων (ωρίμανσης 2037) ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

    Η ημερομηνία διακανονισμού της έκδοσης είναι η 24η Μαίου 2023. Στις δημοπρασίες θα συμμετάσχουν μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές με υποβολή μέσω της ΗΔΑΤ αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών. Σκοπός της επανέκδοσης όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο ΟΔΔΗΧ είναι η ικανοποίηση τγης επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.  Με τις δημοπρασίες το συνολικό πόσό που θα έχει αντλήσει το δημόσιο από τις αρχές του έτους αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 7 δισ. ευρώ καλύπτοντας το φετινό ετήσιο στόχο.

    Διαβάστε επίσης

    Άδωνις Γεωργιάδης: Πρώτη στην ΕΕ η Ελλάδα το 2022 σε εισαγωγή καινοτομίας στις επιχειρήσεις

    ΕΣΠΑ: Εξαντλήθηκαν οι πόροι για τον «Πράσινο Μετασχηματισμό ΜμΕ»



    ΣΧΟΛΙΑ