• Οικονομία

    ΗΠΑ: «Βουτιά» 5,6% στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων

    • NewsRoom
    Marcia Fudge

    Marcia Fudge, υπουργός Στέγασης ΗΠΑ, (Πηγή: Linkedin)


    Βουτιά άνω του 5% σημείωσαν οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, καθώς τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να πλήττουν τη ζήτηση.

    Συγκεκριμένα, ο συνολικός όγκος των αιτήσεων για λήψη στεγαστικού δανείου ήταν μειωμένος κατά 5,6% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, σύμφωνα με την Mortgage Bankers Association (MBA).

    Το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια διάρκειας 30 ετών σταθερού επιτοκίου υποχώρησε ελαφρώς στο 7,04% από 7,06%, παραμένοντας αυξημένο κατά σχεδόν 25% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικών, ήταν 7% λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα και 1% λιγότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

    “Τα αυξημένα επιτόκια τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιβραδύνει τη δραστηριότητα, η οποία την περασμένη εβδομάδα έδειξε μεγαλύτερη κάμψη για όσους αναζητούν ομοσπονδιακές αναχρηματοδοτήσεις (δάνεια FHA και VA)”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της MBA, Μάικ Φραταντόνι.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δάνεια FHA και VA, από την Κρατική υπηρεσία στέγασης (Federal Housing Administration -FHA) και το υπουργείο Απομάχων ((Department of Veterans Affairs – VA) αξιοποιούνται συνήθως από δανειολήπτες χαμηλότερων εισοδημάτων, καθώς έχουν μικρότερες απαιτήσεις προκαταβολής.

    Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις για ενυπόθηκα δάνεια, μειώθηκαν κατά 5% μέσα στην εβδομάδα, 12% λιγότερες από την ίδια εβδομάδα πέρσι.

    Σύμφωνα όμως με τον Φραταντόνι, η ζήτηση στεγαστικών για νεόδμητα σπίτια εμφάνισε αύξηση κατά 19% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

    “Μία διαφορά που συνεχίζει να δείχνει ότι η έλλειψη προσφοράς κατοικιών, περιορίζει την αύξηση του όγκου των αγορών”, εξήγησε.

    Πρόσθεσε δε ότι “τα επιτόκια στεγαστικών άνω του 7% σίγουρα δεν βελτιώνουν την κατάσταση”.

    Τα επιτόκια των στεγαστικών στις ΗΠΑ κυμαίνονταν στο 6% στο σύνολο του Ιανουαρίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Αυξήθηκε κατά 2,6% το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο

    ΗΠΑ: Με 3,2% «έτρεξε» η οικονομία το δ’ τρίμηνο – Γιατί χάνει το momentum

    Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η κατάλληλη στιγμή για μειώσεις των επιτοκίων – Οι προσδοκίες των αγορών



    ΣΧΟΛΙΑ