• Οικονομία

    Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η κατάλληλη στιγμή για μειώσεις των επιτοκίων – Οι προσδοκίες των αγορών

    • NewsRoom
    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερα στοιχεία προτού ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ευρωτράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

    “Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία και όταν τα στοιχεία που λαμβάνουμε, τόσο για τον γενικό όσο και για τον δομικό πληθωρισμό, δείχνουν πως πλησιάζουμε στο 2%, τότε η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα αλλάξει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ντε Γκίντος στον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

    “Εάν τα στοιχεία επιβεβαιώσουν αυτό που είπα νωρίτερα, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαφοροποιήσει το επίπεδο των επιτοκίων”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

    Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τις πιέσεις που ασκούνται από τις αυξήσεις των μισθών, σε μια στιγμή που η βελτίωση της παραγωγικότητας παραμένει περιορισμένη στην Ευρώπη, προκαλώντας αύξηση του κόστους των εταιρειών.

    Εντούτοις, τόνισε ότι μέρος αυτού του κόστους απορροφήθηκε από την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

    Αναφορικά με τις προσδοκίες των αγορών για τα επιτόκια, σύμφωνα με το Reuters, αυτές είναι πλέον αρκετά περιορισμένες, καθώς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι επενδυτές πόνταραν σε μειώσεις 150 μονάδες βάσης (1,5%) συνολικά το 2024, όμως τώρα βλέπουν περικοπές 88 μ.β. με την πρώτη κίνηση να γίνεται τον Ιούνιο.

    “Μια ασυνήθιστα μεγάλη μεταβολή στις προσδοκίες της αγοράς”, αναφέρει το Reuters.

    Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαρτίου όπου θα παρουσιαστούν οι νέες της οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη «πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά»

    Vodafone Italia: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις εξαγοράς από την Swisscom για €8 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ