• Οικονομία

    ΗΠΑ: Σε υψηλό 2ετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο

    • NewsRoom
    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν


    “Κάλπασε” στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια τον Μάιο, η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ, ωστόσο παρατηρήθηκε άνοδος των τιμών για μια σειρά εισροών, η οποία υποδηλώνει πιθανότητα ανόδου του πληθωρισμού αγαθών τους επόμενους μήνες.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, εκτοξεύτηκε στις 54,4 μονάδες αυτόν τον μήνα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

    Σημειώνεται ότι μια ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες, υποδηλώνει επέκταση στον ιδιωτικό τομέα.

    Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, η πρόβλεψη για τον δείκτη ήταν να μείνει σχεδόν αμετάβλητος στο 51,1.

    Η αύξηση οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, με τον PMI υπηρεσιών να σημειώνει άνοδο στις 54,8 μονάδες, από 51,3 τον Απρίλιο. Ο μεταποιητικός PMI ανήλθε στις 50,9 μονάδες από 50,0 τον περασμένο μήνα.

    Το άλμα στη δραστηριότητα δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στα μισά του β’ τριμήνου.

    Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, συγκρατούμενο σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισαγωγών, προκειμένου να καλυφθεί η ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

    Τα στοιχεία για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, των εκκινήσεων κατοικιών και των αδειών, καθώς και της βιομηχανικής παραγωγής, δείχνουν ότι η οικονομία έχασε και άλλο το momentum στις αρχές του β’ τριμήνου, ενώ επιβραδύνεται και η αγορά εργασίας.

    “Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί, σηματοδοτώντας καλύτερες προοπτικές για το 2025”, δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην S&P Global Market Intelligence.

    “Ωστόσο, οι εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων, ενώ συνεχίζουν να ανησυχούν για γεωπολιτικές αστάθειες ενόψει προεδρικών εκλογών”.

    Η μέτρηση της έρευνας S&P Global για τις νέες παραγγελίες που έλαβαν ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε σε 51,7 αυτόν τον Μάϊο από 49,1 τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης απασχόλησης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε.

    Οι επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές στις εισροές τους.

    Επιπλέον, ο δείκτης τιμών των εισροών μεταποίησης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς υπήρξαν αναφορές για υψηλότερες τιμές προμηθευτών για μια μεγάλη ποικιλία εισροών, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων, χημικών, πλαστικών και προϊόντων με βάση την ξυλεία, καθώς και κόστους ενέργειας και εργασίας.

    Αυτό υποδηλώνει ότι ο αποπληθωρισμός των αγαθών πλησιάζει προς το τέλος του κύκλου του.

    ‘Οσον αφορά τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, το υψηλότερο κόστος προσωπικού αύξησε και το κόστος τους, με τις εταιρείες να προσπαθούν να ισορροπήσουν αυξάνοντας τις τιμές πώλησης.

    “Το ενδιαφέρον είναι ότι η κύρια πληθωριστική ώθηση προέρχεται τώρα από τη μεταποίηση και όχι από τις υπηρεσίες, γεγονός που σημαίνει ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού για το κόστος και τις τιμές πώλησης είναι τώρα σχετικά αυξημένοι, καθυστερώντας περισσότερο τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Williamson.

    Διαβάστε επίσης: 

    JP Morgan: Eκτίμηση για ανάπτυξη 5,2% της κινεζικής οικονομίας

    Πρακτικά FED: Ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού, δεν έχουν εμπιστοσύνη για μείωση επιτοκίων

    Ebury: Απότομα μειώθηκε o πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο



    ΣΧΟΛΙΑ