• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού, δεν έχουν εμπιστοσύνη για μείωση επιτοκίων

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού εξέφρασαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, με τα μέλη να δηλώνουν ότι δεν είχαν την εμπιστοσύνη να προχωρήσουν στις μειώσεις των επιτοκίων.

    Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν πως υπάρχει ανησυχία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το πότε θα ήταν καιρός να χαλαρώσουν.

    «Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ενώ ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, τους τελευταίους μήνες υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς τον στόχο του 2% της Επιτροπής», ανέφερε η περίληψη των πρακτικών. «Τα πρόσφατα μηνιαία στοιχεία έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στον πληθωρισμό των τιμών τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών».

    Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι «διάφοροι συμμετέχοντες ανέφεραν την προθυμία τους για περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής εάν επαληθευτούν κίνδυνοι για τον πληθωρισμό με τρόπο που μια τέτοια ενέργεια καταστεί κατάλληλη».

    Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell και του κυβερνήτη Christopher Waller, έχουν δηλώσει ότι αμφιβάλλουν ότι η επόμενη κίνηση θα ήταν μια αύξηση . Η FOMC ψήφισε ομόφωνα στη συνεδρίαση να διατηρήσει το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της στο εύρος 5,25%-5,5%.

    «Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι η διατήρηση του τρέχοντος εύρους στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε αυτή τη συνάντηση υποστηρίχθηκε από αλληλεπιδραστικά στοιχεία που υποδηλώνουν συνεχή σταθερή οικονομική ανάπτυξη», αναφέρουν τα πρακτικά.

    Στελέχη της Fed στη συνεδρίαση σημείωσαν αρκετούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα από γεωπολιτικά γεγονότα, και σημείωσαν την πίεση που ασκούσε ο πληθωρισμός στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο της μισθολογικής κλίμακας. Ορισμένοι συμμετέχοντες είπαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού στις αρχές του έτους θα μπορούσε να προέρχεται από εποχιακές στρεβλώσεις, αν και άλλοι υποστήριξαν ότι η φύση των κινήσεων «ευρείας βάσης» σημαίνει ότι δεν πρέπει να «υπερβολικά προεξοφλούνται».

    Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι οι καταναλωτές καταφεύγουν σε πιο επικίνδυνες μορφές χρηματοδότησης για να τα βγάλουν πέρα ​​καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται.

    «Πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν σημάδια ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών χαμηλού και μέτριου εισοδήματος δέχονταν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, την οποία οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ως αρνητικό κίνδυνο για τις προοπτικές για την κατανάλωση», αναφέρουν τα πρακτικά. «Επισήμαναν την αυξημένη χρήση πιστωτικών καρτών και τις υπηρεσίες buy-now-pay-late, καθώς και αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας για ορισμένα είδη καταναλωτικών δανείων».

    Οι αξιωματούχοι ήταν σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης αν και περίμεναν κάποια συγκράτηση φέτος. Δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει τελικά στον στόχο του 2%, αλλά ήταν αβέβαιοι για το πόσο χρόνο θα διαρκέσει και πόσο αντίκτυπο έχουν τα υψηλά ποσοστά στη διαδικασία.

    Διαβάστε επίσης

    ΙΣΑ: Ξεκινά η διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ

    Γαλλία: Rafale εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο που μπορεί να φέρει πυρηνική γόμωση

    Μελίνα Τραυλού: Αποτελούμε το κορυφαίο ναυτιλιακό έθνος



    ΣΧΟΛΙΑ