• Οικονομία

    ΗΠΑ: Εξετάζουν πλήρη απαγόρευση του ρωσικού αλουμινίου

    • NewsRoom


    Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού αλουμινίου στα πλαίσια των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την κλιμάκωση του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Υπενθυμίζεται ότι το αλουμίνιο είχε τεθεί εδώ και καιρό εκτός κυρώσεων λόγω της σημασίας του στην παραγωγή προϊόντων, από αυτοκίνητα και ουρανοξύστες μέχρι iPhone. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ο Λευκός Οίκος εξετάζει τρεις επιλογές.

    Αύξηση των δασμών

    Την επιβολή πλήρους απαγόρευσης, την αύξηση των δασμών σε τόσο υψηλά επίπεδα θα συνιστούσαν ουσιαστικά απαγόρευση ή την επιβολή κυρώσεων στην ρωσική εταιρεία που παράγει το μέταλλο την Rusal International PJSC. Μια τέτοια κίνηση, επισημαίνει το πρακτορείο, θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου, αναγκάζοντας πιθανώς τους καταναλωτές σε ΗΠΑ και άλλες χώρες να σπεύσουν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.

    Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στο άκουσμα της είδησης οι τιμές πραγματοποίησαν έντονο άλμα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) που έφτασε έως και το +7,3% – η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή μεταβολή σε σχεδόν δύο εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για τα επίπεδα προσφοράς του μετάλλου.

    Παράλληλα, ο τίτλος του Αμερικανού παραγωγού Alcoa πραγματοποίησε ράλι έως και 8,6%, ενώ η διαπραγμάτευση της Century Aluminium διακόπηκε προσωρινά λόγω έντονης ανόδου.

    Διαβάστε επίσης

    FED: Σημάδια για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου – «Απαράδεκτα υψηλός ο πληθωρισμός»

    Σταϊκούρας στη Σύνοδο του ΔΝΤ: Έξι άξονες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού

    Μελίσσα: «Σκοπός της Alpha Bank η στήριξη όλων των εργαζομένων της»



    ΣΧΟΛΙΑ