• Οικονομία

    FED: Σημάδια για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου – «Απαράδεκτα υψηλός ο πληθωρισμός»

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής Fed


    Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να συνεχιστούν και τα υψηλότερα επιτόκια θα επικρατήσουν έως ότου το πρόβλημα του πληθωρισμού δείξει σημάδια υποχώρησης, ανέφεραν οι αξιωματούχοι της FED, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής FOMC τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, φαίνεται πως εξεπλάγησαν με τον ρυθμό του πληθωρισμού. Κατά τις συζητήσεις τους, οι οποίες τους οδήγησαν στην απόφαση για μια νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,75%, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής διαπίστωσαν πως ο πληθωρισμός επηρεάζει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα.

    «Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι η Επιτροπή έπρεπε να προχωρήσει και στη συνέχεια να διατηρήσει μια πιο περιοριστική στάση πολιτικής προκειμένου να εκπληρώσει τη νομοθετική εντολή της Επιτροπής για την προώθηση της μέγιστης απασχόλησης και τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε η σύνοψη της συνεδρίασης.

    Οι αξιωματούχοι σημείωσαν περαιτέρω ότι με τον πληθωρισμό «να δείχνει ελάχιστα σημάδια μέχρι στιγμής υποχώρησης…» αύξησαν την εκτίμησή τους για την πορεία του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων που πιθανότατα θα χρειαζόταν για την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από μια πρόσφατη ροή στοιχεία που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές, αν και όχι με τον ρυθμό που ήταν νωρίτερα φέτος. «Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε απαράδεκτα υψηλός και πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής του 2%», αναφέρουν τα πρακτικά.  Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed για τις δαπάνες τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν – 4,9% χωρίς τρόφιμα και ενέργεια – τον ​​Αύγουστο.

    « Οι συμμετέχοντες σχολίασαν ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν γενικά πάνω από τις προσδοκίες και ότι, αντίστοιχα, ο πληθωρισμός υποχωρούσε πιο αργά από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως».

    Παράλληλα, μείωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομία, αναμένοντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,2% το 2022 και μόλις 1,2% το 2023, πολύ κάτω από την τάση και τη μεγάλη πτώση από το 2021, που σημείωσε τα ισχυρότερα κέρδη από το 1984.

    Υποστήριξαν ότι ο πληθωρισμός οφείλεται σε προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που δεν περιορίζονται στα αγαθά, αλλά υπογραμμίζονται επίσης στην έλλειψη εργατικού δυναμικού.

    Ωστόσο, αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης αισιοδοξία ότι η πολιτική θα βοηθήσει στη χαλάρωση της αγοράς εργασίας και στη μείωση των τιμών.

    «Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρούσαν σταδιακά τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η περίληψη.

    Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι βλέπουν ότι έρχεται ένα σημείο όπου ο ρυθμός των αυξήσεων επιτοκίων τουλάχιστον θα επιβραδυνθεί, αν και δεν έθεσαν ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε θα συμβεί αυτό.

    Τα πρακτικά ανέφεραν ότι τα μέλη της FOMC σημείωσαν ότι «θα ήταν σκόπιμο κάποια στιγμή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής ενώ θα αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των σωρευτικών προσαρμογών της πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό»

    Αναφέρουν πως όταν φτάσουν σε ένα  αρκετά περιοριστικό επίπεδο, «πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθούν τα επιτόκια σε αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου υπάρξουν απαραίτητες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επρόκειτο να επιστρέψει στον στόχο του 2 τοις εκατό».

    Η σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων στη συνάντηση έδειξε ότι ένα «τελικό επιτόκιο» ή το τελικό σημείο των αυξήσεων επιτοκίων θα είναι περίπου 4,6%. Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αυξηθεί στις αρχές του 2023 και στη συνέχεια θα διατηρήσει τα επιτόκια εκεί καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την FOMC να εγκρίνει την τρίτη συνεχόμενη άνοδο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας τα επιτόκια αναφοράς σε ένα εύρος 3%-3,25%.

    Οι αγορές αναμένουν ευρέως μια αύξηση παρόμοιου μεγέθους να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Νοεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ