• Οικονομία

    ΗΠΑ: Αυξημένος στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Θετική η αντίδραση της αγοράς

    • NewsRoom


    Υψηλότερος των εκτιμήσεων ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο με τον γενικό δείκτη να αγγίζει το 3,2%, παρά τις προβλέψεις ότι θα παρέμενε σταθερός στο 3,1%.

    Οριακά υποχώρησαν και οι υποκείμενες πιέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν στο 3,8%, μειωμένες από το 3,9% του προηγούμενου μήνα αλλά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 3,7%.

    Αν και στους δείκτες, η πορεία του πληθωρισμού απογοήτευσε, η Wall Street -ύστερα από μία ημέρα μικτών προσήμων- άνοιξε σε θετικό έδαφος και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές εστίασαν σε λεπτομέρειες των στοιχείων που κρίνουν ότι δείχνουν μία σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού.

    Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

    Τα στοιχεία αυτά έρχονται μία εβδομάδα πριν η Fed προχωρήσει σε μία ακόμα συνεδρίαση, την πέμπτη κατά σειρά κατά την οποία αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

    Οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ομιλία του Πάουελ για να αναζητήσουν ενδείξεις για το πότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα ξεκινήσουν τις μειώσεις.

    Οι εκτιμήσεις πλέον έχουν καταλήξει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 με την πρώτη να αναμένεται τον Ιούνιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Κίνα: Αναμένεται να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ στο εξωτερικό εμπόριο το α’ εξάμηνο

    Eurogroup: Συμφωνία για «ελαφρώς περιοριστική» δημοσιονομική πολιτική το 2025

    Unicredit: Η ΕΚΤ ίσως μειώσει νωρίτερα από τη Fed τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ