• Οικονομία

    Οι πυρκαγιές, ο δημοσιονομικός χώρος και οι επιπτώσεις στην οικονομία: Οι σκέψεις για το “καλάθι” της ΔΕΘ – Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Συναγερμό έχουν σημάνει οι εκατοντάδες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μας, καταστρέφοντας σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και τεράστιες αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

    Στο επίκεντρο μπαίνουν οι κρατικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών εσόδων αφού έχουν δοθεί (και ορθώς) παρατάσεις στην πληρωμή φόρων (φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α.), αλλά και τις οποίες επιπτώσεις στον τουρισμό, καθώς οι πυρκαγιές έπληξαν και πολλές τουριστικές περιοχές.

    Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο δεν επικρατεί ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία έκτακτη σύσκεψη για το θέμα των πυρκαγιών.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου που μίλησαν στο mononews αναφέρουν πως η διαχείριση των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους θα είναι η ίδια με τις άλλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μας.

    Ωστόσο, αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού, καθώς ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών, ενώ αναμένουν το τέλος Αυγούστου προκειμένου να φτάσουν στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου τα πρώτα στοιχεία της φετινής τουριστικής σεζόν.

    Κι αυτό γιατί επλήγησαν δύο νησιά που φέτος κατέγραψαν πολύ υψηλό ποσοστό κρατήσεων και σήκωσαν ένα μεγάλο “βάρος” του τουρισμού: η Ρόδος και η Κέρκυρα.

    Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως οι διευκολύνσεις που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών προς τους πυρόπληκτους για παρατάσεις στην πληρωμή φόρων και των ρυθμίσεων χρεών, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τη φετινή χρονιά, συνεπώς τα έσοδα θα έχουν εισπραχθεί όταν κλείσει και επίσημα ο προϋπολογισμός στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

    Με άλλα λόγια, εκτιμούν πως ακόμα κι αν υπάρξει έναν μήνα υστέρηση των εσόδων, αυτό θα είναι παροδικό, καθώς τα κρατικά ταμεία θα γεμίσουν τους επόμενους μήνες.

    Τέλος, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται θέμα συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ώστε να υπάρξουν διαθέσιμα κονδύλια για τη στήριξη των πυρόπληκτων, καθώς αυτό θα γίνει με βάση διαθέσιμα κονδύλια.

    Το “καλάθι” της ΔΕΘ

    Άγνωστο παραμένει ωστόσο, το αν το μεγάλο κόστος των πυρκαγιών θα επηρεάσει το “καλάθι” της ΔΕΘ, τα μέτρα που σκέφτεται δηλαδή, να ανακοινώσει η κυβέρνηση από το Βελλίδειο στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στα μέτρα θα είναι η επέκταση του market pass έως το τέλος του χρόνου, η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, η έκτακτη ενίσχυση όσων συνταξιούχων δεν λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά και νέες στηρίξεις σε ευάλωτα νοικοκυριά για το ρεύμα.

    Αυτός ο “αστερίσκος” αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει στα τέλη του μήνα, όταν και υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για την πορεία των φορολογικών εσόδων το μήνα Αύγουστο, έναν μήνα που θεωρείται ως το “κλειδί” για την πορεία των εσόδων λόγω του τουρισμού.

    Διαβάστε επίσης

    Κικίλιας για 9 απόπειρες εμπρησμού στον Αυλώνα: «Αλητήριοι θέτουν σε κίνδυνο ζωές – Εγκληματείτε, δεν θα γλιτώσετε»

    Καίγεται….το σχέδιο για το Κλίμα (ΕΣΕΚ) από τις φωτιές;

    Πυρκαγιές: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις φωτιές σε Αττική και Ροδόπη



    ΣΧΟΛΙΑ