• Οικονομία

    Η Ούρσουλα στην Αθήνα και το Ελλάδα 2.0 «on track»

    εκστρατεία

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Το Ελλάδα 2.0 «τρέχει» προς Ιούλιο για να ολοκληρώσει τον κύκλο των εγκρίσεων και να καταστεί δυνατόν να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των πρώτων κονδυλίων, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, το ταχύτερο εντός του έτους.

    Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να δώσει πράσινο φως για το ελληνικό Σχέδιο, μαζί με τα σχέδια άλλων τεσσάρων χωρών, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Δανίας και του Λουξεμβούργου, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τις εγκρίσεις για τις πρώτες προκαταβολές.

    Οι εγκρίσεις για τις πρώτες προκαταβολές ωστόσο είναι μια διαδικασία που το πιθανότερο είναι να γίνει στα EcoFin του Ιουλίου, είτε στις αρχές, είτε προς τα τέλη του μήνα, ανοίγοντας το δρόμο για τις αποδεσμεύσεις των κεφαλαίων σταδιακά, φέτος.

    Οι χώρες των οποίων τα σχέδια θα εγκρίνει η Κομισιόν, είναι οι χώρες στις οποίες αναμένεται να κάνει αυτή την εβδομάδα την, συμβολική, περιοδεία της η κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Κομισιόν, με την Επιτροπή να αναμένεται να κάνει σήμερα ένα μεγάλο βήμα εκδίδοντας ομόλογα για την άντληση 10 δισ. ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανάδοχες τράπεζες για την έκδοση είναι οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI Intesa San paolo και Morgan Stanley και πως το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα. Αναμένεται να μετάσχουν επίσης η Danske Bank και η Santander.

    Η επίσκεψη της κ. Ντερ Λάιεν αναμένεται την Πέμπτη 17 Ιουνίου στην Αθήνα, επισφραγίζοντας και με αυτόν τον τρόπο το προβάδισμα που αναγνωρίζεται πως έχει η Αθήνα ως προς την κατάθεση και παρουσίαση ενός καλά δομημένου σχεδίου. Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 17 Ιουνίου, συνεδριάζει και το Eurogroup στο Λουξεμβούργο όπου αναμένεται να εγκριθεί η εισήγηση των εκπροσώπων των θεσμών για την 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δοθεί πράσινο φως για την αποδέσμευση των προβλεπόμενων σχεδόν 800 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από επιστροφές κερδών από ANFA & SMPs.

    Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική ανάσα για τα κρατικά ταμεία που τελούν εν αναμονή σημαντικών κεφαλαίων φέτος και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρέπει να μεσολαβήσουν οι εγκρίσεις και όπως έχει γράψει το Mononews το πιθανότερο είναι η τελική, τυπική έγκριση να γίνει εντός Ιουλίου, ίσως και σε κάποιο εμβόλιμο EcoFin αφού θα έχει ολοκληρωθεί και η τυπική διαδικασία να λάβει το ελληνικό σχέδιο πράσινο φως και από κάποια Κοινοβούλια όπως προβλέπεται (μεταξύ αυτών Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Ολλανδία) με πηγές πάντως να θεωρούν πως δεν προβλέπεται κάποιο «στραβοπάτημα» σε αυτή τη διαδικασία. Το επόμενο προγραμματισμένο EcoFin είναι για την 13η Ιουλίου, ενώ το πιθανότερο είναι να υπάρξει και κάποιο εμβόλιμο το πιθανότερο στις 23 Ιουλίου.

    Με τα σημερινά δεδομένα πάντως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εμπλοκή στην έγκριση μέσα στο καλοκαίρι και κυρίως, στην εκταμίευση των πρώτων προκαταβολών μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα που θέλει να αποδείξει στην πράξη, και κυρίως στις αγορές, πως είναι σε θέση να τρέξει γρήγορα την υλοποίηση έργων με τα κεφάλαια του Ταμείου, το οποίο για πολλούς οίκους και αναλυτές αποτελεί το μεγάλο game changer για την ελληνική οικονομία, που δεν βρισκόταν στο τραπέζι προ πανδημίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Φον ντερ Λάιεν: Επιβεβαίωσε τη συμφωνία επίλυσης της διαμάχης Airbus-Boeing

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο Τζόνσον να τηρήσει την υπογραφή του στη συμφωνία του Brexit

    EE: Χορηγεί 250 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πείνας σε Αφρική, Αφγανιστάν και Βενεζουέλα



    ΣΧΟΛΙΑ