• Οικονομία

    Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο και οι μειώσεις φόρων από το 2024 – Οι 8 νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Αυξήσεις σε μισθούς και επιδομάτων στο Δημόσιο, φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, επέκταση του Market pass και εφαρμογή του Youth pass προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει και μια σειρά από αλλαγές και τροποποιήσεις σε σχέση με σχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

    Οι 7+1 τροποποιήσεις

    Στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε, περιλαμβάνονται οι εξής βασικές προσθήκες και τροποποιήσεις:

    * Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με τη δέσμευση του αρχικού ποσού χρηματοδότησης.

    * Σε σχέση με τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται. Στο κατατεθέν νομοσχέδιο παραμένουν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.

    * Εξαιρούνται οι τράπεζες από τη ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται στα νομικά πρόσωπα η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, που ισχύει ήδη για τα φυσικά πρόσωπα.

    * Προστέθηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής σε επιφάνεια καταγραφής (tablet) κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

    * Προβλέπεται η απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

    * Διευκολύνεται η ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται εκεί.

    * Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 100 έως 150 ευρώ στα πλαίσια του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της βόρειας Εύβοιας

    * Επεκτείνονται ρυθμίσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στα πλαίσια του περιθωρίου μικτού κέρδους, όπως και το καλάθι του νοικοκυριού έως 31/12/2023.

    Αυξήσεις αποδοχών σε δημόσιο και συνταξιούχους

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξάλλου τις παρεμβάσεις σε μισθούς, φόρους και ενισχύσεις συνολικού ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

    Δημόσιοι υπάλληλοι: Αυξάνονται από 1.1.2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν (αύξηση οικογενειακής παροχής, επιδόματος θέσης ευθύνης, επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.).

    Το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, από τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά.

    Μάλιστα, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.ά.). Πρόκειται επομένως για μια μεσοσταθμική ετήσια ωφέλεια ενός –και παραπάνω– επιπλέον μισθού για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

    Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων που αφορούν τόσο το Ενιαίο όσο και τα Ειδικά Μισθολόγια ανέρχεται σε 857,5 εκατ. ευρώ μικτά ή 530 εκατ. ευρώ καθαρά, (μετά από κρατήσεις και φόρο εισοδήματος) κατ’ έτος από το 2024 και εφεξής. Επιπλέον υπάρχει επιπρόσθετο κόστος 49,8 εκατ. ευρώ για το 2023 που αφορά την αναδρομική αναπροσαρμογή μισθολογίου των μελών ΔΕΠ.

    Οι παρεμβάσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων συνοψίζονται ως εξής:

    * Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων.

    * Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

    * Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

    * Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

    Επιπλέον, αυξήσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών κατ’ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.

    Αφορολόγητο όριο: Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ. ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και στις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.

    Η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά θα έχει κόστος 135 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί σε:

    – 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα για έγγαμους με 1 εξαρτώμενο τέκνο

    – 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους έγγαμους με 2 εξαρτώμενα παιδιά

    – 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν 3 εξαρτώμενα παιδιά

    – 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους έγγαμους με 4 εξαρτώμενα παιδιά

    Το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά ανέρχεται σε 8.636 ευρώ.

    Για τις οικογένειες με ένα παιδί το όφελος από την αύξηση του αφορολόγητου είναι 90 ευρώ και για τις οικογένειες με δύο παιδιά 120 ευρώ. Για τις οικογένειες με περισσότερα παιδιά είναι υπερδιπλάσιο και φθάνει τα 220 ευρώ τον χρόνο.

    Market Pass: Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass. Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια όπως και το ύψος της ενίσχυσης: από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης.

    Σημειώνεται πως όσοι είχαν λάβει την προηγούμενη ενίσχυση δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις (θα εξεταστούν αυτεπάγγελτα).

    Επίσης όσοι έλαβαν την προηγούμενη ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

    Youth Pass: Θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ, το οποίο θα πιστώνεται σε ψηφιακό πορτοφόλι σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι όλοι όσοι στις 31/12 του 2022 είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι έως 25 ετών.
    Φαρμακευτική δαπάνη: Απαλλάσσονται μόνιμα από συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων 600.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

    Ενοίκια: Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του για το 2023.

    Συντάξεις: Αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1/1/2023, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που ο μισθός τους συνδέεται με τον μισθό ενέργειας χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.

    Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

    Με το νομοσχέδιο εισάγεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2023 προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ενισχύσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο οι οποίες θα καταβληθούν εφέτος (market pass, youth pass, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ), με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ανάγκες του υπουργείου Υγείας και με δαπάνες φορέων του Δημοσίου που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση.

    Επίσης, θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    12 δράσεις του ΚΕΑΟ για την είσπραξη €1,572 δισ. το 2023

    Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ σε data center μέχρι το 2028

    Καιρός: Με 43άρια μπαίνει το νέο κύμα καύσωνα



    ΣΧΟΛΙΑ