• Οικονομία

    Η «κοστολόγηση» των μέτρων ελάφρυνσης: Στο 1,2 δισ. το 2020

    • NewsRoom


    Έως 1,2 δισ. ευρώ θα «στοιχίσουν» στον κρατικό προϋπολογισμό τα μέτρα ελάφρυνσης που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικώ,ν ο χαμηλός συντελεστής (σ.σ. 9%) θα «κοστίσει» 250 εκατ. για μισθωτούς – συνταξιούχους.

    Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που προανήγγειλε είναι:

    1. Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα.
    2. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
    3. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων για εισοδήματα 2019 από 28% στο 24% με προοπτική να μειωθεί στο 20% και στα μερίσματα από 10%  σε 5%.
    4. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
    5. Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
    6. Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

    Επίσης, εξήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι το 2020.

    Είπε ακόμη ότι μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νεό παιδί που γεννιέται στην χώρα, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε υψηλή εισοδηματική ομάδα.

    Ακόμη, τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ενώ παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί, όπως και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

    Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς», όπως είπε. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ