• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Σε βαθιά ύφεση η βρετανική οικονομία – Βυθίζεται η στερλίνα

    • NewsRoom

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι


    Η παραδοχή της Τράπεζας της Αγγλίας ότι η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση βύθισε τη στερλίνα, η οποία κατέγραψε απώλειες ακόμα και 2%.

    Η τράπεζα εκτίμησε ότι η ύφεση μπορεί να κρατήσει δυνητικά ακόμα και δύο χρόνια, περίοδος μεγαλύτερη της οικονομικής κρίσης 2008-2009.

    Παρά τη νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν κατάφερε να σώσει τη στερλίνα, η οποία καταγράφει ρεκόρ βουτιάς, σύμφωνα με το Bloomberg, σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα αγγίζοντας συνολικά απώλειες άνω του 3% για την τρέχουσα εβδομάδα.

    Το βασικό επιτόκιο πλέον αγγίζει το 3%, η απόφαση, όμως, της Τράπεζας της Αγγλίας για μία ακόμη μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ελήφθη εν μέσω αντιδράσεων, λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται η Βρετανία.

    «Ο Άντριου Μπέιλι (επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας)  ήταν πολύ ειλικρινής στη συνέντευξη Τύπου του ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να αυξηθούν στο επίπεδο που αναμένουν οι αγορές (αυτή τη στιγμή είναι μόλις 5%). Επιπλέον, η επιτροπή είναι πολύ διχασμένη. Ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, η Silvana Tenreyro, ψήφισε σήμερα για σύσφιξη μόλις 25 μ.β.», αναφέρει η ING σε σημείωμά της.

    «Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι συνεχιζόμενες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μπορούν να δικαιολογηθούν σε μια εποχή που οι αγορές κατοικιών και εταιρικού δανεισμού δείχνουν τα πρώτα σημάδια αστάθειας», σχολιάζει.

    Οι συνέπειες από την πολιτική της Τρας

    «Υπήρξε αμφισβήτηση της πολιτικής που ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο», παραδέχτηκε ο Μπέιλι, σε δηλώσεις, αναφερόμενος στην βραχεία αλλά άκρως καταστροφική για την βρετανική οικονομία θητεία της Λιζ Τρας. «Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να αφήσουμε πίσω μας αυτή την περίοδο», συνέχισε.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 7-2 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο 3%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

    Η αντίδραση της αγοράς

    Οι δηλώσεις για ύφεση, οδήγησαν σε νέο sell-off στη στερλίνα, η οποία αδυνατεί να ανακάμψει.

    Αστάθεια παρατηρήθηκε στα βρετανικά ομόλογα, με τα διετή να καταγράφουν άνοδο.

    «Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση 75 μονάδων βάσης στη σημερινή συνεδρίαση», δήλωσε ο Hugh Gimber, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management.

    «Μια τόσο μεγάλη αύξηση μπορεί να φαίνεται αδικαιολόγητη, δεδομένων των στοιχείων που δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο συρρικνώνεται, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ακόμα ακόμη ότι η επιβράδυνση είναι επαρκής για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό».

    Στα χνάρια της Fed

    Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την νέα αύξηση επιτοκίων, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Fed, η οποία προχώρησε σε μία ακόμα μεγάλη αύξηση κατά 0,75, βυθίζοντας τις αγορές και ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο εύρος 3,75%-4%.

    Αν και οι επενδυτές είχαν «κλειδώσει» εδώ και μέρες το μέγεθος της νέας αύξησης, η αναθεώρηση δια στόματος του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ του τελικού βασικού επιτοκίου, το οποίο πλέον αναμένεται υψηλότερο του 4,6%, στόχος που είχαν θέσει οι Αμερικανοί τραπεζίτες τον Σεπτέμβριο, ανέτρεψε την πρώτη θετική αντίδραση των αμερικανικών δεικτών, οδηγώντας τους σε αρνητικό έδαφος.

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Νέα αύξηση βασικών επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Σήμα για επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ