• Οικονομία

    Οι ΗΠΑ «μπλόκαραν» τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα

    • NewsRoom


    Οι ΗΠΑ εισήγαγαν σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές στην Κίνα που θα περιπλέξουν σοβαρά τις προσπάθειες των κινεζικών εταιρειών να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής με στρατιωτικές εφαρμογές, σε μια από τις πιο σκληρές ενέργειες που έχει λάβει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά του Πεκίνου.

    Το υπουργείο Εμπορίου παρουσίασε την Παρασκευή νέα μέτρα που θα δυσκολέψουν πολύ τις κινεζικές εταιρείες να αποκτήσουν ή να κατασκευάσουν προηγμένα τσιπ υπολογιστών και θα επιβραδύνουν την πρόοδό τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Νέα προσπάθεια αποσύνδεσης της Κίνας από τις ΗΠΑ

    Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολο για την Κίνα να αναπτύξει υπερυπολογιστές με στρατιωτικές εφαρμογές. Οι περιορισμοί σηματοδοτούν μια νέα προσπάθεια αποσύνδεσης της Κίνας από τις ΗΠΑ σε τεχνολογίες αιχμής.

    Έρχονται μέρες πριν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πραγματοποιήσει το 20ο εθνικό του συνέδριο στο οποίο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισφραγίσει την τρίτη θητεία του ως ηγέτης.

    O Πάουελ Τριόλο, ειδικός σε θέματα Κίνας και τεχνολογίας στη συμβουλευτική Albright Stonebridge, δήλωσε ότι η πράξη αποτελεί «ορόσημο» για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τον ολοένα εντεινόμενο τεχνολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά κήρυξαν πόλεμο όσον αφορά την ικανότητα της Κίνας να εξελίξει υπολογιστικές ικανότητες υψηλής επίδοσης για οικονομικά και αμυντικά κέρδη» πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: Δρομολογείται διαγωνισμός για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου

    Sberbank: Προσφέρει περίοδο χάριτος σε δανειολήπτες που υπηρετούν στον στρατό

    ΣΕΒΕ: 70,4% αυξήθηκε η αξία των εξαγωγών τον Αύγουστο ετησίως



    ΣΧΟΛΙΑ