• Οικονομία

    Η Ελλάδα μια ανάσα πριν τις εξορύξεις στα «οικόπεδα» της Κρήτης

    Γιώργος Σταθάκης

    Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος


    Την ολοκλήρωση, σε άμεσο χρόνο, των διαγωνιστικών διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη εργασιών εξόρυξης στην ελληνική ΑΟΖ προβλέπει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

    Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για τα δύο μεγάλα «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το ενδιαφέρον τους για τις περιοχές αυτές έχουν εκφράσει ήδη οι εταιρείες Exxon Μobil, Τotal και τα ΕΛΠΕ, όπως αποκάλυψε σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Είμαστε πολύ κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με τα στάδια των εργασιών εξόρυξης, η σχετική σύμβαση προβλέπει τρεις φάσεις ανά διετία, όπως γνωστοποίησε ο Υπουργός, με τη δυνατότητα αυτές να επιταχυνθούν, «κλείνοντας» σε δύο.

    Ερωτηθείς για το που θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εξορύξεις και εάν πρόκειται να συμβάλλουν στην τρύπα του χρέους, ο κ. Σταθάκης απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά, επισημαίνοντας ότι «πρόθεσή μας είναι μεγάλο μέρος των πόρων να πηγαίνει στο ταμείο για την κάλυψη του ασφαλιστικού».

    Ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε επίσης το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν είναι αρμοδιότητα της εταιρίας το αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας προς τους καταναλωτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Μπλόκο» Σταθάκη στην μέθοδο του fracking για εξόρυξη υδρογονανθράκων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη ανακάλυψη: «Χρυσό» το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ-Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια το φυσικό αέριο (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυριακή ΑΟΖ: Ναυτική άσκηση με… νόημα από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο



    ΣΧΟΛΙΑ