• Οικονομία

    Η ανάπτυξη του 2024 στο τραπέζι των θεσμών – Ξεκινά ο έλεγχος της οικονομίας

    Εργασίας

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών


    Οι μακροοικονομικές εξελίξεις, πρωτίστως η ανάπτυξη, θα απασχολήσουν τις συζητήσεις με τους ελεγκτές των θεσμών στον προγραμματισμένο έλεγχο της μεταπρογραμματικής εποπτείας από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η μεγάλη διαφορά και λεπτό σημείο στις συζητήσεις είναι πως η αρχική πρόβλεψη για μέση ανάπτυξη 2,9% φέτος είναι ένας απαιτητικός στόχος με το γενικό consensus να προσγειώνεται προς το 2,5% και πολλά να συναρτώνται από το βαθμό στον οποίο θα απορροφηθούν φέτος τα κεφάλαια του ΤΑΑ. Όπως μάλιστα ανέφερε και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προβλέποντας στη βασική εκδοχή μέση ανάπτυξη 2,5% φέτος, για να πιαστεί ο στόχος του 2,9% θα πρέπει η πραγματική οικονομία να απορροφήσει στο 75% τους πόρους του ΤΑΑ – επιχορηγήσεων και δανείων – ύψους 3,6 δις. ευρώ που προγραμματίζονται για το 2024….

    Προς το παρόν η επίσημη πρόβλεψη παραμένει στο 2,9%, με την κυβέρνηση να είναι η μόνη που επιμένει σε τόσο υψηλό ρυθμό όταν όλοι οι άλλοι φορείς και οίκοι έχουν προσγειώσει τις εκτιμήσεις τους. Στα επίπεδα του 2,3% φαίνεται πως προσγειώνει την εκτίμηση της και η ΤτΕ ενώ 2,1% εκτιμά το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση στην τελική απόφαση για πιθανή αναθεώρηση του στόχου εκτιμάται πως θα βαρύνει και το ότι  η κυβέρνηση δεν θα ήθελε το 2024 να είναι η δεύτερη χρονιά στη σειρά που η πρόβλεψη για την ανάπτυξη αποδείχθηκε υπεραισιόδοξη καθώς αυτό θίγει την αξιοπιστία της στις αγορές.

    Οι ψύχραιμες φωνές

    Κατά τις πλέον ψύχραιμες φωνές είναι καλύτερα να αιφνιδιάζει το αποτέλεσμα την αγορά θετικά παρά αρνητικά με την αδυναμία επίτευξης του στόχου. Μένει βέβαια να φανεί που θα κάτσει τελικά η μπίλια για την ανάπτυξη το 2023, καθώς τον Ιούνιο μαζί με τις πρώτες εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2024, που θα είναι κρίσιμες,  αναμένονται και επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για το κλείσιμο του 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ, που αιφνιδίασε στην πρώτη της μέτρηση προσγειώνοντας το ρυθμό ανάπτυξης στο 2% από 2,4% που ήταν η εκτίμηση.

    Σταθερά στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς  βρίσκονται και τα δημοσιονομικά, που έχουν και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τελούμε εν αναμονή της αποστολής του οδικού χάρτη στη βάση του οποίου θα συνταχθεί το νέο 4ετές δημοσιονομικό πλάνο σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που φέρνουν στο προσκήνιο τις δαπάνες και περιορίζουν τα περιθώρια για έκτακτες παροχές.

    Γενική εκτίμηση πάντως είναι πως  ακόμη και εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη του στόχου υπάρχουν αντίβαρα (αυξημένα έσοδα, ταμειακά διαθέσιμα, εισπράξεις αποκρατικοποιήσεων) που θα θωρακίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους του πλεονάσματος αλλά και του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ που πρέπει να μην αποκλίνουν ακόμη και εάν ο παρονομαστής (ανάπτυξη) αποδειχθεί κατώτερος των προσδοκιών.

    Οι νέες κατευθύνσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες αναμένονται μέχρι το Ιούνιο και αυτό δείχνει προς ένα θερμό καλοκαίρι καθώς μέχρι το φθινόπωρο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το νέο 4ετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

    Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σημαντικό το feedback που θα δοθεί στους θεσμούς τώρα να είναι θετικό καθώς θα πρέπει να προσδιοριστεί το ταβάνι στις πρωτογενείς δαπάνες που θα είναι και ο θεμέλιος λίθος στη σύνταξη του νέου μεσοπρόθεσμού.

    Συζητήσεις αναμένονται και για το θέμα του ιδιωτικού χρέους αλλά και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τρίτους, κυρίως ως προς τα νοσοκομεία. Σε εκκρεμότητα άλλωστε παραμένει το θέμα του φορέα αγοράς και επαναμίσθωσης ακινήτων το οποίο ζητούν οι θεσμοί σε περιβάλλον ωστόσο μειωμένου ενδιαφέροντος από τον ιδιωτικό τομέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλες οι αλλαγές για την απώλεια των ρυθμίσεων στην Εφορία
    iauction.gr : Σειρά πλειστηριασμών το επόμενο εξάμηνο αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ
    Παπαθάνος (CPI): Κοιτάμε εξαγορές – Πάνω από 19,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος το έτος



    ΣΧΟΛΙΑ