• Οικονομία

    Η ακρίβεια “καίει” την οικονομία – Στα ύψη η νέα εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό

    Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – «Έκρηξη» τιμών και στην Ελλάδα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να “καίει” νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόσο στους λογαριασμούς ρεύματος, όσο και στα τρόφιμα αλλά και τις τιμές της βενζίνης που η μέση τιμή έχει σπάσει και το όριο των 2,20 ευρώ το λίτρο.

    Σήμερα η Eurostat θα ανακοινώσει την εκτίμηση για τον πληθωρισμό του Μαΐου, που αναμένεται να διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

    Τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε τοποθετηθεί στο 9,4%. Με βάση όμως, την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για τον ίδιο μήνα εκτοξεύθηκε στο 10,2%, με “οδηγό” τις τιμές στην ενέργεια.

    Τον Απρίλιο οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 122,6%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 88,8%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών κατά 29%.

    Στις τιμές βασικών τροφίμων καταγράφηκαν αυξήσεις 22% στα έλαια και τα λίπη, 14,1% στα κρέατα, 13,8% στα νωπά λαχανικά, 11,7% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά και 10% στο ψωμί και τα δημητριακά.

    Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως τιμές της ενέργειας έπιασαν “ταβάνι” τον Απρίλιο, καθώς στην Ελλάδα οι τιμές στο ρεύμα τιμολογούνται με βάση τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή το Μάρτιο κατά τον οποίο καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές διεθνώς.

    Νέο κύμα ακρίβειας

    Ωστόσο, πηγές της αγοράς πώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται ένα νέο κύμα ακριβές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ήδη, τιμοκατάλογοι που έχουν φτάσει από τους προμηθευτές τους δείχνουν σημαντικές αυξήσεις ακόμα και σε βασικά είδη ανάγκης.

    Συγκεκριμένα, η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

    Σπορέλαια 50%,

    Ελαιόλαδο 20%,

    Αραβοσιτέλαιο 10% -18%,

    Τυριά 4% – 17%,

    Ελληνικός καφές 13%,

    Γάλα 5% – 9%,

    Ψωμί 8%,

    Μπισκότα 8%,

    Απορρυπαντικά 5% – 8%,

    Γιαούρτι 6% – 7%,

    Βούτυρο 5% – 6%,

    Σαμπουάν 6%,

    Κρασιά 4% – 6%,

    Δημητριακά 5%,

    Αυγά 4,5%.

    Στα ύψη οι διεθνείς τιμές

    Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών φαίνεται πως είναι δυσοίωνες και για τους επόμενους μήνες. Αυτό δείχνουν άλλωστε και οι διεθνείς τιμές σε μία σειρά από πρώτες ύλες.

    Μόνο μέσα σε ένα χρόνο έχει αυξηθεί η τιμή του σιταριού κατά σχεδόν 80%, ενώ η τιμή εκτοξεύθηκε από την ημέρα του πολέμου, καθώς η Ουκρανία θεωρείται ο “σιτοβολώνας” της Ευρώπης.

    Επίσης, η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί κατά 50%, η βρώμη κατά 75%, το ρύζι κατά 30%, το καλαμπόκι κατά σχεδόν 20% και η ζάχαρη κατά 15%.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος των διεθνών τιμών στις πρώτες ύλες θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, οι οποίες θα περάσουν και στον τελικό καταναλωτή.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν: Ανάπτυξη 3,5% το 2022 – Στα ύψη ο πληθωρισμός φέτος πάνω από το 6%



    ΣΧΟΛΙΑ