• Οικονομία

    Οι 5+1 παροχές για το «καλάθι» του νοικοκυριού

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    «Tο πακέτο της ΔΕΘ θα είναι μικρό σε παροχές, μεγάλο σε μεταρρυθμίσεις» δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας το στίγμα του σχεδιασμού που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης.

    Τα επόμενα 24ωρα το οικονομικό επιτελείο θα λάβει τα πρώτα στοιχεία από την πορεία του φετινού τουρισμού, που αποτελεί ανέκαθεν «δείκτη» για την πορεία των φορολογικών εσόδων του έτους. Σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,3 δις ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δις ευρώ δημιουργείται ένα πεδίο παροχών που μπορεί να ξεδιπλωθεί από τη ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες θα είναι επεκτάσεις μέτρων, κάτι που εκτιμάται πως θα περάσει «χαμηλά» από το ραντάρ των αγορών. Άλλωστε, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις εξαγγελίες για νέες παροχές, καθώς δεν πρέπει να σταλεί λάθος μήνυμα ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας.

    Τα υποψήφια μέτρα

    1. Μarket Pass

    Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται πως το νέο market pass (η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ανοίγει στις 15 Σεπτεμβρίου) λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Το επίδομα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα επεκταθεί για δυο επιπλέον μήνες, με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και σήμερα.

    2. Επίδομα θέρμανσης

    Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να φέρει και φέτος το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά πέρυσι κυμαίνονταν μεταξύ 100 και 800 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξανόταν στα 1.000 ευρώ κυρίως για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

    3. Λογαριασμοί ρεύματος

    Ένα ακόμα πεδίο στο οποίο θα εστιάσει το οικονομικό επιτελείο είναι στην ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα λάβουν επιδοτήσεις για καταναλώσεις έως τις 500 κιλοβατώρες.

    4. Στήριξη συνταξιούχων

    Για μια ακόμα χρονιά αναμένεται να δοθεί μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την αύξηση των συντάξεων. Για το θέμα είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς είχε τονίσει πως για όσο χρονικό διάστημα ένας συνταξιούχος θα έχει προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, θα λαμβάνει μια έκτακτη ενίσχυση.

    5. Επίδομα σε πυροσβέστες

    Όπως συνέβη με τους υγειονομικούς για την περίοδο του COVID, αντίστοιχα σχεδιάζεται να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα στους πυροσβέστες, που ρίχτηκαν στη μάχη με τις καταστροφικές φωτιές της χώρας μας τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

    6. Επιταγή ακρίβειας

    Την τελευταία στιγμή φαίνεται να πως θα κλειδώσει μια νέα επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται πως το επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει πέρσι πριν από τα Χριστούγεννα 1 εκατ. συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο ήταν 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Κάτω των προσδοκιών οι νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο

    Η αθλητική σεζόν ξεκινάει με τη νέα καμπάνια της Novibet

    Παππάς: Νομίζω μπορούν να υπάρξουν πρόνοιες ώστε να ψηφίσουν και οι φίλοι



    ΣΧΟΛΙΑ