• Οικονομία

    H Citi προειδοποιεί τις αγορές: Η Ιταλία μπορεί ακόμα να την πατήσει όπως η Ελλάδα


    Η Ιταλική «απειλή» για τις αγορές μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί, παρά τον σχηματισμό κυβέρνησης, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup, καθώς οι σχεδιαζόμενες πολιτικές της νέας πολιτικής ηγεσίας  της χώρας θα μπορούσαν ακόμα να υπονομεύσουν τη συνοχή της Ευρωζώνης. Μάλιστα, οι αγορές θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους την περίπτωση της Ελλάδας και τα όσα συνέβησαν κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουν οι αμερικάνοι αναλυτές.

    Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι αγορές γνωρίζουν τον κίνδυνο και για τον λόγο αυτό οι χρηματοοικονομικές συνθήκες  παραμείνουν πιο σφιχτές από ό,τι πριν, αποτελώντας εμπόδιο για την ανάπτυξη τόσο της Ιταλίας όσο και της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

    Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων ολοκληρώνει μια έντονη εβδομάδα στην ιταλική πολιτική, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της πολιτικής αστάθειας. Η ιταλική πολιτική κρίση θα μπορούσε να μεταβληθεί προσεχώς σε μία ιταλική οικονομική κρίση, οδηγώντας σε μια νέα κρίση του ευρώ, υπό την έννοια ότι φέρνει πίσω τον κίνδυνο της διάλυσης της ευρωζώνης, ακόμα κι αν η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι χαμηλή.

    Σύμφωνα με τη Citi, δεν αναμένεται πως η νέα ιταλική κυβέρνηση θα οδηγήσει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, τουλάχιστον άμεσα. Ωστόσο, ορισμένες πολιτικές της ενδέχεται να οδηγήσουν σε “τυχαία” έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.  Οι ανησυχίες προέρχονται κυρίως από τις επιπτώσεις των προτεινόμενων πολιτικών, ιδίως αυτών που αποκαλούνται «αρνητικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως η αναστροφή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011 όπου έγινε «πάγωμα» των συντάξεων.

    Για τους αμερικανούς αναλυτές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει μια πορεία πολιτικής που να οδηγήσει ουσιαστικά «κατά λάθος» στην έξοδο από το ευρώ. Αυτός είναι ο τύπος κινδύνου που συναντήσαμε στην περίπτωση της Ελλάδας το 2015 και αποφεύχθηκε τελικά, με κόστος το πάγωμα των καταθέσεων, τα capital controls και μια οδυνηρή αυτο-επιβληθείσα ύφεση.

    Στην Ελλάδα, υπενθυμίζει η Citi, η οικονομική εμπιστοσύνη δεν έχει ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα πριν από το 2015. Αυτό που συνέβη στην ελληνική οικονομία μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, αποτελεί χρήσιμη αναφορά για το πού μπορεί να οδεύει η Ιταλία. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε βουτιά μετά την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 και ανέκαμψε εν μέρει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε τελικά με πολιτικές που εγγυήθηκαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Ακόμα και σήμερα, η ελληνική οικονομία παραμένει κάτω από τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν στα τέλη του 2014.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι οι καταναλωτές – οι οποίοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ – είχαν μία (πολύ) σύντομη περίοδο χαράς, όμως, όταν άρχισε η αντιπαράθεση με τους πιστωτές, ο φόβος ανέλαβε τα ηνία και χρειάστηκε ακόμα περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει η εμπιστοσύνη, εξηγούν οι αναλυτές της Citi.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Capital Economics: Η νέα αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας είναι προ των πυλών



    ΣΧΟΛΙΑ