• Οικονομία

  Γεωργαντάς: Εικονική η έλλειψη στο ηλιέλαιο – Δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας στα ράφια

  • NewsRoom
  O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς

  O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς


  Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας στα ράφια για τη χώρα μας, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, παρείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

  Ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε: «Αν και το 30-35% από το μαλακό σιτάρι το παίρνουμε από την Ουκρανία και τη Ρωσία, υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και ο Καναδάς που μπορούν να καλύψουν το κενό». Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη έμποροι και εισαγωγείς έχουν στραφεί σε αυτές τις αγορές.

  Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στο σκληρό σιτάρι η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια, ενώ στο μαλακό σιτάρι η χώρα μας χρειάζεται μια εισαγωγή περίπου 800-900 χιλιάδων τόνων το χρόνο.

  Πάντως την μεγαλύτερη ποσότητα η χώρα μας την προμηθεύεται από τη Βουλγαρία.

  Ηλιέλαιο

  Αναφερόμενος στο ηλιέλαιο, ο υπουργός μίλησε για εικονική έλλειψη, καθώς, όπως είπε, κάποιοι έκαναν άσκοπη αποθεματοποίηση, κυρίως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση κι ενώ υπήρχε μια κανονική προμήθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, πήραν μεγάλες ποσότητες, οπότε προληπτικά τα σούπερ μάρκετ έβαλαν έναν περιορισμό, δηλαδή τα 5 λίτρα την ημέρα.

  Γι’ αυτό και το ηλιέλαιο είναι ανάμεσα στα προϊόντα που ζητήσαμε να απογραφούν οι ποσότητες, γιατί κανείς δεν μπορεί, αν βρει μια ευκαιρία, να κερδοσκοπήσει, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

  Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν νέες εκτάσεις και να καλλιεργηθεί το ηλιοτρόπιο. Όπως είπε, τη Δευτέρα θα μεταβεί στον Έβρο γι’ αυτόν τον λόγο.

  Διαβάστε επίσης:

  Κικίλιας: Ισχυρό τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον από την ισραηλινή αγορά για την Ελλάδα

  Σκυλακάκης για ρυθμό ανάπτυξης: Ικανοποιητικός, αλλά θα χάσει μια μονάδα εξαιτίας του πολέμου  ΣΧΟΛΙΑ