• Οικονομία

    Βενζίνη: Σενάριο επιστροφής φόρου για να ελαφρυνθεί το κόστος των οδηγών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Τα 2,10 ευρώ το λίτρο ξεπέρασε η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης σε όλη τη χώρα, ενώ το diesel «φλερτάρει» ακόμα και με τα 2 ευρώ το λίτρο.

    Ο τιμές στις αντλίες των καυσίμων έχουν «ξεφύγει» σε δυσθεώρητα επίπεδα και, πλέον, οι οδηγοί των οχημάτων έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

    Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που θα περιλαμβάνει και την επιδότηση των καυσίμων.

    Πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία έρχεται μετά τα αλλεπάλληλα «όχι» του Υπουργείου Οικονομικών στα σενάρια που εξετάστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, καθώς εκτιμήθηκε πως έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

    Επιστροφή φόρου

    Τελικά, φαίνεται πως προκρίνεται η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης, μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα μπορούν να αιτούνται επιστροφή φόρου από τα καύσιμα, προκειμένου να ελαφρυνθεί το κόστος των οδηγών.

    Το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή μέρους από τους πλεονάζοντες φόρους του κράτους στα ευάλωτα νοικοκυριά, για να μειωθεί το κόστος της βενζίνης που καταβάλλουν καθημερινά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στα καύσιμα το περσινό έτος υπεραπέδωσαν σχεδόν 90 εκατ. ευρώ.

    Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει πως θα οριστούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να περιοριστούν οι παρεμβάσεις για τη βενζίνη στα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και «κόφτης» με βάση ένα ανώτατο όριο καταθέσεων για τους δικαιούχους.

    Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί στο «Πρώτο Πρόγραμμα» λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιστροφές – ως οικονομική ενίσχυση – σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες των πρόσθετων εσόδων από τη φορολογία στα καύσιμα, σημειώνοντας πως «οι πολιτικές μας εδράζονται στον δημοσιονομικό χώρο που υφίσταται ή δημιουργείται και έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά» και επομένως «προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πολιτικές που θα ανακοινωθούν».

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Μέσα στην εβδομάδα το νέο πακέτο στήριξης έναντι της ακρίβειας – Επέκταση μέτρων και το επόμενο εξάμηνο

    Αυθημερόν η καταβολή συντάξεων – Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, Δημόσιο

    «Κερδισμένοι» και «χαμένοι» του νέου ΕΝΦΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ