• Οικονομία

    Γραφάκος: Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα στην εποχή της κυκλικής οικονομίας

    • NewsRoom

    Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος


    Το αργότερο μέχρι τον Μάιο θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, ανέφερε ο κ. Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    Όπως είπε ο κ. Γραφάκος, στο κομμάτι των υποδομών η κυβέρνηση έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά για την χώρα, ενώ έχει ανοίξει και η συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων και των βιοαποβλήτων.

    Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δήλωση του Πρωθυπουργού να εφαρμόσει το μοντέλο μηδενικών αποβλήτων της Τήλου και σε άλλα ελληνικά νησιά.

    Όσον αφορά τις υποδομές, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γραφάκος, σε κατασκευή βρίσκονται 18 Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται ήδη 12 νέες. Αύριο υπογράφεται η Μονάδα στον Βόλο ενώ έρχονται Μονάδες για τη Λάρισα, τη Λέρο, την Τήνο, την Άνδρο, καθώς επίσης και τα ΣΔΙΤ σε Ρόδο, Σαντορίνη, τα δύο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

    Φέτος η κυβέρνηση προχωράει σε δημοπράτηση στο Β. Αιγαίο, και απομένει η Στερεά Ελλάδα. Στο τέλος του 2024 θα έχει δρομολογηθεί το σύνολο των Μονάδων Αξιοποίησης Αποβλήτων έτσι ώστε να έχουμε πετύχει τους στόχους μας για την κυκλική οικονομία μέχρι το 2030. Γίνονται σταθερά βήματα έτσι ώστε η Ελλάδα να μπει στην εποχή της κυκλικής οικονομίας. Αυτό δήλωσε ο κ. Γραφάκος και πρόσθεσε ότι θα θεσμοθετηθεί η είσοδος των νέων ρευμάτων όπως συσκευασίες φυτοφαρμάκων, στρώματα κλπ.

    Διαβάστε επίσης:
    Φάμελλος: Οι ευρωεκλογές να δώσουν και το μήνυμα της πολιτικής ανατροπής

    Απόφαση – κόλαφος κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παρασκευόπουλου

    Ευρωαγορές: Καθυστερημένες απώλειες για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ