• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Καθυστερημένες απώλειες για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    ευρωαγορές DAX


    Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν τελικά την Πέμπτη οι ευρωαγορές, «πληρώνοντας» καθυστερημένα για τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία οδήγησαν σε απώλειες  την Τετάρτη τη Wall Street.

    Την ίδια ώρα οι αγορές στην Ευρώπη είδαν την ΕΚΤ να διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κάτι αναμενόμενο από την αγορά. Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωνε πως πλησιάζει η ώρα για την πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, αν και χρειάζεται περισσότερα στοιχεία πως ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%.

    Σε αυτό το κλίμα, η EKT ενδέχεται πλέον να προηγηθεί της FED στη χαλάρωση της πολιτικής της, καθώς οι εκτιμήσεις πλέον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνουν λόγο για πιθανότερη ημερομηνία μιας πρώτης μείωσης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Κάτι που έχει ξεκινήσει να προκαλεί προβληματισμό στους αναλυτές της Ευρωζώνης.  Πάντως, η ΕΚΤ, σε αντίθεση με τη FED, προβλέπει μόνο μια μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πάντως ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,40% στις 504,55 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχώρησε 0,47% στις 7.934,8 μονάδες, ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 0,82% στις 17.949,26 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε στις 8.023,74 μονάδες με πτώση 0,27%.

    Σε επίπεδο μεμονομένων μετοχών, άνοδο 3% σημείωσε η AstraZeneca, καθώς ανέφερε πως θα αυξήσει για φέτος το μέρισμά της. Αντίθετα, βουτιά 6% σημείωσε η βρετανικής ασφαλιστική Aviva, καθώς προχωρά σε “ανοικοδόμηση και το rebranding” των χρηματοοικονομικών της δραστηριοτήτων.

    Διαβάστε επίσης

    Ι. Στεφάνου (Grant Thorton): Εξαγωγική χώρα ενέργειας η Ελλάδα το 2030

    Π. Μαραβέας: Μέσω της Εθνικής Τράπεζας χορηγείται 1 στα 3 στεγαστικά δάνεια

    Ηλιούπολη: Επικρατέστερο σενάριο ο γιός να σκότωσε τη μητέρα του – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ



    ΣΧΟΛΙΑ