• Οικονομία

    Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Οι τρεις αβεβαιότητες του νέου προϋπολογισμού

    «Πονοκέφαλος» για τα νέα μέτρα στήριξης τα κριτήρια και οι… ΚΑΔ – Πώς θα μοιραστεί το αποθεματικό COVID του 1 δις ευρώ

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Μια σειρά από αβεβαιότητες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε ανάλυσή του.

    Όπως αναφέρει, ο εκτιμώμενος ρυθμός μεγέθυνσης του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί στο 6,9% (έναντι 6,1% στο Προσχέδιο), ενώ η πρόβλεψη για το 2022 έχει παραμείνει αμετάβλητη στο 4,5%. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία, για το 2022 προβλέπεται μια αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2021 κατά 5 δισ. (έναντι 4,6 δις στο Προσχέδιο) και μια μείωση δαπανών κατά 4,65 δισ. (έναντι 6,35 δισ. στο Προσχέδιο).

    Κατά συνέπεια, η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2022 (σε όρους ESA) περιορίζεται στα 9,66 δισ. (5,7% του ΑΕΠ) έναντι 10,98 δισ. (6,3% του ΑΕΠ) του Προσχεδίου, και το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 (πάντα σε όρους ESA) αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 2,68 δισ. (1,4% του ΑΕΠ) έναντι 2,03 δισ. (1,1% του ΑΕΠ) που προέβλεπε το Προσχέδιο.

    Οι αβεβαιότητες

    Η υλοποίηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες που προέρχονται:

    · από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας (με τη χώρα μας να παραμένει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις όσον αναφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών),

    · τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, το βαθμό ικανότητας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, τέλος,

    · την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

    Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, το πρόσθετο στοιχείο που περιλαμβάνει η Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2022 για την πλήρη παρουσίαση των δημοσίων δαπανών σε όρους προγραμμάτων και λειτουργικής ταξινόμησης (Classification of the Functions of Government – COFOG). Η ταξινόμηση αυτή αφορά την κατανομή των δημόσιων πόρων μεταξύ εναλλακτικών χρήσεων, και προσφέρει μια τεκμηρίωση που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το Προϋπολογισμό.

    Επιπλέον, η σταδιακή ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον Προϋπολογισμό θα βοηθήσει στην απεικόνιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προγραμμάτων και δράσεων των δημόσιων πολιτικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Προϋπολογισμός 2022: Δύσκολη αλλά και ρεαλιστική εξίσωση

    Μειωμένος κατά 70 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ στον νέο προϋπολογισμό

    Μητσοτάκης: Μπόνους σε 100.000 υγειονομικούς – Επιδόματα σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία



    ΣΧΟΛΙΑ