• Οικονομία

    Γουίλιαμς (Fed): Μείωση επιτοκίων από το 2024, αν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

    • Bloomberg

    John-Williams, FED


    Την ανάγκη να διατηρηθεί σε περιοριστικό έδαφος η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη, τόνισε ο διοικητής της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος είπε ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να γίνει το 2024 ή ακόμα και το 2025, αν συνεχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός.

    Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στους New York Times στις 2 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε σήμερα, την οποία επικαλείται το bloomberg, ο Γουίλιαμς δήλωσε ότι “η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλό σημείο – έχουμε την πολιτική εκεί όπου χρειάζεται να είναι”.

    “Το αν θα πρέπει να κάνουμε προσαρμογές σε επίπεδο μέγιστου ύψους επιτοκίων, αλλά και για το πόσο καιρό πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική στάση, αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα” σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος περιμένει πως “θα χρειαστεί να κρατήσουμε μια περιοριστική στάση για κάποιο χρονικό διάστημα”.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Fed πρόσθεσε στα επιτόκια της ακόμα 25 μονάδες βάσης (0,25%) αυξάνοντας το κόστος δανεισμού στο εύρος του 5,25% με 5,5% – το υψηλότερο επίπεδο από το 2021.

    Ο Γουίλιαμς είπε στους NYT ότι η ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων παραμένει “ένα ανοιχτό ερώτημα”. Και ότι εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκιά της, αλλά από το 2024 ή και το 2025.

    Προκειμένου, όπως είπε, να διασφαλίσει ότι τα πραγματικά επιτόκια δεν θα αυξηθούν περισσότερο.

    Καθώς οι βασικές δείκτες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ υποχωρούν και η Fed διατηρεί τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται, κάτι που “δεν θα ήταν συνεπές με τους στόχους μας” είπε.

    Τέλος, ο διοικητής της Fed της Νέας Υόρκης τόνισε ότι “τελικά, η νομισματική πολιτική θα χρειαστεί μέσα στα επόμενα κάποια χρόνια να επιστρέψει σε μια πιο φυσιολογική  πορεία – όποια κι αν είναι αυτή η κανονικότητα”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κόουλς (HSBC): Αδύναμη η Βρετανία υποκύπτει στον «εκφοβισμό» των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας

    ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε 14,9% το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

    Τράπεζα Πειραιώς: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ