• Οικονομία

    Goldman Sachs: Τον Ιούνιο αναμένουμε την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed

    Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs

    Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs


    Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται ο πληθωρισμός, σημειώνει η Goldman Sachs, παρά τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που δείχνουν σταθερότητα άνω του 3%.

    Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν ο επικεφαλής των Aμερικανών τραπεζιτών Τζερόμ Πάουελ προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα της Fed για την πορεία των επιτοκίων.

    Αισιοδοξία

    «Εάν εξετάσετε τους παράγοντες του πληθωρισμού, είτε πρόκειται για την πλευρά των αγαθών είτε για την πλευρά των ενοικίων είτε για την αγορά εργασίας, νομίζω ότι οι τάσεις εξακολουθούν να φαίνονται ενθαρρυντικές», ανέφερε στην τηλεόραση του Bloomberg o επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius.

    Αν και ο Hatzius με την ομάδα του αναθεώρησαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για το σύνολο των μειώσεων από τέσσερις σε τρεις, υποστηρίζουν ότι τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού είναι καλά και η Fed μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη μείωση τον Ιούνιο. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα τοποθετούν οι οικονομολόγοι και την πρώτη μείωση από την ΕΚΤ.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της Fed, οι αγορές δεν αναμένουν κάποια έκπληξη. Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής τους την Τετάρτη.

    Τι περιμένουν οι αγορές

    Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι τριμηνιαίες προβλέψεις των Αμερικανών τραπεζιτών καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου Πάουελ, σχετικά με τα επόμενα βήματα.

    Με τον Πάουελ να δηλώνει πριν λίγες ημέρες στο Κογκρέσο ότι δεν αισθάνεται ασφάλεια να μειώσει ακόμα τα επιτόκια, ο Hatzius ισχυρίζεται ότι «αυτό ακούστηκε σαν μια μείωση το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο».

    Αναρωτήθηκε πάντως αν τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα αλλάξουν την άποψή του και ίσως τον κάνουν λίγο πιο επιφυλακτικό με τις επόμενες κινήσεις της Fed.

    Ο οικονομολόγος της Goldman πάντως αν και παραδέχθηκε το υψηλό επίπεδο σύσφιξης που έχει προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων, ανέφερε ότι αυτό δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

    Οι αγορές «κρέμονται» από τις δηλώσεις του Πάουελ με τη Wall Street  να είναι σε νευρικότητα τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν την ομιλία του επικεφαλής της Fed.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury για ΗΠΑ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν «δείχνουν» μείωση των επιτοκίων σύντομα

    ΗΠΑ: Αυξημένος στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Θετική η αντίδραση της αγοράς

    Goldman Sachs: Συμφωνία 1 δισ. δολαρίων με την Mubadala Investment στην Ασία



    ΣΧΟΛΙΑ