• Οικονομία

    «Γκρεμίστηκε» το εμπόριο ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit

    • NewsRoom


    Το Brexit είχε αμφίδρομο αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Ιρλανδίας (ESRI).

    Το εμπόριο από τη Βρετανία προς την ΕΕ μειώθηκε κατά 16%, ενώ από την ΕΕ προς τη Βρετανία μειώθηκε 20%, σε σύγκριση με ένα σενάριο χωρίς Brexit, ανέφερε η ESRI. Η ανάλυση εξετάζει δεδομένα του 2021, που ήταν η πρώτη ολόκληρη χρονιά μετά τη βρετανική αποχώρηση από την Ένωση, γράφει το Bloomberg.

    «το Brexit έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση του εμπορίου»

    «Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ διαπιστώνουμε ότι το Brexit έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση του εμπορίου με τη Βρετανία, αν και σε διαφορετικά μεγέθη», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης Janez Kren και Martina Lawless. Για τις περισσότερες χώρες η πτώση εισαγωγών και εξαγωγών ήταν παρόμοια, αν και η Ιρλανδία ξεχωρίζει για την ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στις εισαγωγές της, προσθέτουν.

    Παράλληλα, στις ιρλανδικές εξαγωγές προς τη Βρετανία δεν υπήρξε «καμία αξιοσημείωτη επίδραση μέχρι σήμερα». Αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στο αυξημένο εμπόριο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, πρόσθεσαν.

    Αν και το εμπόριο ΕΕ-Βρετανίας ανέκαμψε σε όρους αξίας μετά την πτώση των αρχών του 2021, παραμένει «πολύ κάτω» απ’ αυτό που θα αναμενόταν αν συγκριθεί με τα επίπεδα ροών από και προς άλλους εμπορικούς εταίρους, αναφέρει η έκθεση.

    Διαβάστε επίσης

    «Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ», συμφωνούν Λε Μερ και Χάμπεκω

    Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης της Φινλανδίας Mika Lintilä

    «Καμπανάκι» Τζεφ Μπέζος: Έρχονται δύσκολες στιγμές στη παγκόσμια οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ