• Οικονομία

    Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τους ξένους επιχειρηματίες και όχι τους Έλληνες

    • Στ. Κ. Χαρίτος

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    «Show me the money» προέτρεπε ο παίκτης του μπέιζμπολ τον Τζέρι Μαγκουάιρ (Τομ Κρουζ) στην ομώνυμη ταινία προκειμένου να τον βγάλει από την αφάνεια και να καθιερωθεί στο άθλημά του. Κάπως έτσι πορεύεται και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος ότι το «χρήμα» -και εν προκειμένω η ανάπτυξη της οικονομίας- θα προέλθει μόνο από τις ξένες πολυεθνικές και τις ξένες επιχειρήσεις, από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα.

    Κύκλοι της αγοράς παρατηρούν και επισημαίνουν ότι από τα πρώτα ραντεβού που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, στις 61 μέρες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν με ξένους επιχειρηματίες, ενώ οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε θεσμικό επίπεδο αφορούσαν πρωτίστως ήδη πραγματοποιηθείσες μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, όπως της Ελντοράντο ή άλλες, οι οποίες ξεμπλοκάρουν και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για προσλήψεις και φρέσκο χρήμα στην πραγματική οικονομία.

    Οι όποιες επαφές έγιναν με Έλληνες επιχειρηματίες πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε θεσμικό επίπεδο, όπως γίνεται παραδοσιακά και εθιμοτυπικά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κάθε χρόνο. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, πλαισίωσαν πλειστάκις τον κ. Μητσοτάκη στις συναντήσεις του με τις παραγωγικές τάξεις, τον ΣΕΒ, την ηγεσία του οποίου έχει ο πρόεδρος του ομίλου Quest κ. Θ. Φέσσας, ή τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, τους Εξαγωγείς και άλλους φορείς του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.

    Ο πρωθυπουργός, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, έχει αντιληφθεί από την εποχή που ήταν πρόεδρος της αντιπολίτευσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και οι μεγάλες έχουν υποστεί κόπωση στα χρόνια της κρίσης και ειδικά τα προηγούμενα 4,5 χρόνια που ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα εβλήθη από την άκρατη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, την γιγάντωση της γραφειοκρατίας και την απουσία, πρωτίστως, της επενδυτικής κουλτούρας. Με αποτέλεσμα, ακόμα και λίγο πριν από τις εκλογές μεγάλες βιομηχανίες, όπως ο Τιτάνας, να έχουν δρομολογήσει την έξοδό τους από την Ελλάδα προκειμένου να τύχουν φθηνότερων συνθηκών δανεισμού.

    Πλην όμως, ο κ. Μητσοτάκης, από τον περασμένο Μάιο και μάλιστα από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, εξέπεμψε μηνύματα προς τους Έλληνες βιομηχάνους. Μάλιστα είχε πει ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα προβεί στην μείωση των φόρων, αλλά περιμένει από τους ίδιους να επιστρέψουν τα εταιρικά κεφάλαιά τους από το εξωτερικό που βρίσκονται σήμερα και διατηρούν λογαριασμούς, στις ελληνικές τράπεζες που χειμάζονται από την έλλειψη κεφαλαίων ενώ το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων παραμένει ανοιχτό.

    Από τις πρώτες συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης ήταν με τον επικεφαλής της Fairfax και βασικό μέτοχο της Eurobank με ποσοστό άνω του 35% κ. Πρεμ Γουάτσα, ινδικής καταγωγής. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γουάτσα φέρεται να δήλωσε στις 19 Ιουλίου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι «αν συνεχίσει έτσι, πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι μία διαφορετική χώρα».

    Ακολούθησε προς το τέλος Ιουλίου η συνάντηση με τον επικεφαλής της Paneuropean Oil και μεγαλομέτοχο των Ελληνικών Πετρελαίων, η περαιτέρω μετοχοποίηση των οποίων έπεται, κ. Σπύρο Λάτση, με αντικείμενο της συνάντησης -τι άλλο;- την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να μην ξεκινήσει…

    Στις 9 Αυγούστου έφτασε στην Ελλάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελντοράντο κ. Τζορτζ Μπερνς, ο ποίος εξέφρασε την βούλησή του να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει η επένδυση στη Χαλκιδική.

    Λίγες μέρες νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με το αφεντικό της Orascom Investment Holding Group, κ. Ναγκίμπ Σαουίρις. Ο τελευταίος δήλωσε δε ότι είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

    Και όχι μόνο… Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, την επένδυση της αμερικανικής πολυεθνικής Pfizer που θα δημιουργήσει στην Θεσσαλονίκη το 1ο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, απασχολώντας περισσότερους από 200 εργαζόμενους και με μισθούς μεταξύ 1.000 – 2.000 ευρώ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επισκεπτόμενος, όπως έκανε στο εξωτερικό και στην Ολλανδία, κοιτίδες επιχειρηματικότητας που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια, κάτι που, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προτίθεται να κάνει και στη Νέα Υόρκη, κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ τον ερχόμενο μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ