• Οικονομία

    Για δεύτερο κύμα νέων εκδόσεων στην αγορά ομολόγων ετοιμάζονται οι επενδυτές – Τι αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα

    Χρηματιστήριο


    Καθώς το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2020 βαίνει στο τέλος του, η ευρωπαϊκή και η βρετανική αγορά ομολόγων ετοιμάζονται για το επόμενο κύμα εκδόσεων που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να καθορίσει τη χρονιά για τους επενδυτές.

    Τη Δευτέρα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο θα επικαιροποιήσουν το πρόγραμμα των εκδόσεών τους για το επόμενο τρίμηνο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας κάλυψης του κόστους των δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

    Η Commerzbank εκτιμά ότι το ύψος των νέων τίτλων που θα βγουν στην αγορά το τρίμηνο που ξεκινά την 1η Ιουλίου θα ανέλθει σε τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ. Δημοσκόπηση του Bloomberg στους primary dealers υπολογίζει τις βρετανικές εκδόσεις την ίδια περίοδο στις 132 δισ. στερλίνες (145,14 δισ. ευρώ). Οι ανακοινώσεις της Δευτέρας μπορεί να προκαλέσουν μάλιστα αναταράξεις και στις δύο αγορές, οι οποίες ήταν έτοιμες να κλείσουν τον μήνα με τη μικρότερη μηνιαία διακύμανση στις αποδόσεις των τίτλων αναφοράς από το 2017.

    Έτοιμα για τη μικρότερη μηνιαία διακύμανση από το 2017 γερμανικά και βρετανικά ομόλογα αναφοράς

    Την ερχόμενη εβδομάδα, η Γαλλία αναμένεται να πρωτοστατήσει στις πωλήσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη, με στόχο να αντλήσει 11,75 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Ιταλία και τη Γερμανία. Η Commerzbank βλέπει την Ισπανία να ορίζει το μέγεθος της προγραμματισμένης έκδοσής της στα 6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η Γερμανία καλείται να καταβάλει για αποπληρωμές το ποσό των 22 δισ. ευρώ και πάνω από 7 δισ. ευρώ σε κουπόνια.

    Ο βρετανικός ΟΔΔΗΧ θα «τρέξει» την ερχόμενη εβδομάδα τέσσερις δημοπρασίες, με στόχο να αντλήσει σχεδόν 11 δισ. στερλίνες (περίπου 12,10 δισ. ευρώ), ενώ ο ρυθμός με τον οποίο αγοράζει ομόλογα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα παραμείνει σταθερός σε 1,151 δισ. στερλίνες ανά κατηγορία διάρκειας σε έξι πράξεις.

    Με το βλέμμα στα νέα στοιχεία

    Μεταξύ των στοιχείων που αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, η προκαταρκτική εκτίμηση για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο μπορεί να συγκεντρώσει κάποια προσοχή την Τρίτη, μετά την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ και τη χορήγηση φθηνών δανείων ύψους 1,3 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τις προηγούμενες ημέρες. Η διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg είναι για μια μικρή άνοδο από τον Μάιο, όταν και καταγράφηκε το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016 και το χαμηλό ρεκόρ για τον πληθωρισμό, του 0,67%, που καταγράφηκε τον Μάρτιο.

    Μαζί με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωζώνη θα δημοσιεύσει την Τετάρτη τα τελικά στοιχεία για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του κλάδου της μεταποίησης και τα αντίστοιχα στοιχεία για τον κλάδο των υπηρεσιών την Παρασκευή.

    Η Γερμανία θα ανακοινώσει τη Δευτέρα τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και την Τετάρτη για την ανεργία.

    Εκτός από τα στοιχεία για τον PMI, το Ηνωμένο Βασίλειο θα δημοσιεύσει την Τρίτη τα τελικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο.

    Οι δηλώσεις-ομιλίες από το μέτωπο της ΕΚΤ αναμένεται να είναι λιγότερες την ερχόμενη εβδομάδα, παρέχοντας στους επενδυτές λιγότερες ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. Στον αντίποδα, η «κινητικότητα» από την Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

    Να σημειωθεί ότι για την εβδομάδα που έρχεται δεν υπάρχουν προγραμματισμένες αξιολογήσεις για χώρες της Ευρωζώνης.



    ΣΧΟΛΙΑ