Τράπεζες

Ποσό-ρεκόρ €1,31 τρισ. δανείστηκαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ


Το ποσό-ρεκόρ του 1,31 τρισεκατομμυρίου ευρώ δανείστηκαν οι τράπεζες της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, εκμεταλλευόμενες τα αρνητικά επιτόκια, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση πίστεως από εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα TLTRO που λανσάρισε η ΕΚΤ προ εξαετίας, επανασχεδιάστηκαν στις αρχές του έτους προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού και οι τράπεζες θα πάρουν μετρητά με επιτόκιο έως και -1%.

Στο 1,31 τρισ. ευρώ ο δανεισμός ήταν υψηλότερος των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν δάνεια κατάτι περισσότερο από 1 τρισ. ευρώ για την τριετία.

Αν και ο δανεισμός ήταν υπερδιπλάσιος από οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση που είχε προσφέρει στο παρελθόν η ΕΚΤ, το καθαρό ποσό είναι μικρότερο καθώς οι τράπεζες πιθανότατα μετακύλισαν προηγούμενη χρηματοδότηση της ΕΚΤ ύψους 750 δισ. ευρώ, για να εκμεταλλευτούν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Το αρνητικό επιτόκιο σημαίνει πως οι τράπεζες που συμμετείχαν στη δημοπρασία θα κερδίσουν 0,5% για ένα έτος χωρίς δεσμεύσεις και 1%, αν απλώς αποφύγουν να συρρικνώσουν το χαρτοφυλάκιο δανείων τους.


ΣΧΟΛΙΑ