• Οικονομία

    Γερμανία: Βουτιά πληθωρισμού σε χαμηλό σχεδόν 2 ετών τον Αύγουστο

    • NewsRoom

    Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης του FDP


    Βουτιά σε χαμηλό δύο ετών έκανε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, ο ετήσιος πληθωρισμός, σε εναρμονισμένη βάση, βούτηξε από το 6,4% τον Αύγουστο στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Σημειώνεται ότι οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 4,5%.

    Σε συνδυασμό με τη μικρότερη από την αναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού στην Ισπανία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, η μέτρηση στη Γερμανία ενισχύει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αφήσει για την ώρα αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%.

    Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να πέσει από το 5,2% τον Αύγουστο στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών.

    Επιτάχυνση στην Ισπανία

    Την ίδια στιγμή, σημαντική επιτάχυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, αν και όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε τον Σεπτέμβριο ετήσια αύξηση 3,5%, όσο προέβλεπαν οι εκτιμήσεις, μετά το 2,6% ετησίως του Αυγούστου.

    Παράλληλα, ο δομικός δείκτης – που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές κλάδων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα – επιβράδυνε στο 5,8% ετησίως από το 6,1% που είχε μετρηθεί τον περασμένο μήνα.

    Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε μικρή αύξηση 0,2% έναντι του 0,5% μηνιαίως του Αυγούστου και χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,3%.

    Αντίθετα, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,6% τον τελευταίο μήνα μετά το 0,5% του Αυγούστου, αλλά όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι.

    Σε εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, ο πληθωρισμός στην Ισπανία κινήθηκε τον Σεπτέμβριο με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 2,3% που είχε προηγηθεί, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψη της αγοράς για 3,3%.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα της Ιβηρικής έχει από τους χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρώπη, αλλά η ισπανική κυβέρνηση αναβάθμισε πρόσφατα το outlook για την πορεία των τιμών επικαλούμενη το αυξημένο κόστος του πετρελαίου, αναμένοντας πλέον ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα βρεθεί στο 3,6% το 2023 και στο 4,3% το 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Κατεβάζει «ταχύτητα» ο πληθωρισμός

    Κικίλιας: Κράτος, πολιτικοί, επιστήμονες και πολίτες όλοι μαζί να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για όσα έρχονται στο μέλλον

    Η «Κασσελακιάδα» και ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα



    ΣΧΟΛΙΑ