• Οικονομία

    Γεωργιάδης: Με ανακατανομή πόρων θα επιβραβευτούν οι τράπεζες που θα «τρέξουν» καλύτερα το πρόγραμμα ρευστότητας

    • NewsRoom
    Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για ανακατανομή πόρων μεταξύ των τραπεζών, με κριτήριο το ποιες θα «τρέξουν» στις χορηγήσεις από το μεγάλο εγγυοδοτικό πρόγραμμα ρευστότητας και ποιες θα κωλυσιεργήσουν, μετά από μια περίοδο 30 ημερών που θα υπάρξει παρακολούθηση, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής.

    Η παρακολούθηση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει μέσω του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας.

    «Την άλλη εβδομάδα ξεκινάει το μεγάλο εγγυοδοτικό πρόγραμμα που θα φτάσει σε δάνεια ως τα 7 δισεκατομμύρια και βλέπουμε. Αν χρειαστεί επιπλέον, θα το αυξήσουμε.

    Θα παρακολουθήσουμε τις πρώτες 30 μέρες πώς οι τράπεζες δίνουν τα χρήματα. Η κάθε τράπεζα έχει αιτηθεί και μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπογράφουμε συμβόλαια μαζί της για το τμήμα που δικαιούται από τις εγγυήσεις.

    Εάν μετά τις 30 ημέρες δούμε ότι κάποιες τράπεζες μένουν πάρα πολύ πίσω και κάποιες άλλες τράπεζες τρέχουν πάρα πολύ, θα επιβραβεύσουμε με ανακατανομή των πόρων αυτές που τρέχουν και θα τιμωρήσουμε αυτές που πηγαίνουν αργά και ας χάσουν λεφτά αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    Στην απάντησή του στον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδο, που έθεσε θέμα «προσκομμάτων των τραπεζών στη δανειοδότηση επιχειρήσεων», ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι «το παρατηρητήριο ρευστότητας που φτιάχνεται στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους και στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε συνεργασία μεταξύ των δύο – φτιάχνονται δύο οργανισμοί γιατί είναι ανεξάρτητη η Τράπεζα της Ελλάδος- γίνεται ακριβώς για να βλέπουμε που πηγαίνουν τα χρήματα τα οποία δίνουμε.

    Ξέρετε ότι βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών δεν μπορείς νομοθετικά να παρέμβεις στις τράπεζες, αυτό θα ήταν καταστροφικό», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ