• Οικονομία

    Γεωργιάδης: Η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας

    ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    «Η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία, θα είναι η παρακαταθήκη μας για μία ισχυρή, ανταγωνιστική και ανθεκτική βιομηχανία.  Επομένως, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων σας ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις και μεταρρυθμίσεις της στρατηγικής».

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στην 3η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, στην οποία, πλην των υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπροσώπων συνδέσμων βιομηχανιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετείχε και η Νάταλι Μπέργκερ – προϊσταμένη της διεύθυνσης Στήριξης Μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ, της γενικής διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην ομιλία του ο υπουργός διέτρεξε τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον με αιχμή την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε παγκόσμιο επίπεδο και επεσήμανε την αναγκαιότητα επίτευξης ενεργειακής αυτονομίας της ελληνικής βιομηχανίας.

    Παράλληλα, ανέλυσε τους στόχους που τίθενται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, τονίζοντας ότι η υλοποίησή τους μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα στη νέα εποχή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνικής ευημερίας. Ταυτόχρονα, επαναβεβαίωσε την βούληση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για στενή συνεργασία με όλα τα υπουργεία και τους παραγωγικούς φορείς, ώστε η στρατηγική να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και ευχαρίστησε τη γενική γραμματέα Βιομηχανίας, Θέμιδα Ευτυχίδου, για την ταχεία ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης, πολύπλευρης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας.

    Η κ. Ευτυχίδου, δήλωσε με τη σειρά της πως η γενική γραμματεία Βιομηχανίας έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την εκπόνηση μιας συνεκτικής και περιεκτικής Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία και επεσήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στην χώρα μας για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη βιομηχανία και είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια για μια στρατηγική, συνδυασμένη με ένα σχέδιο δράσης με πρακτική εφαρμογή και εμβληματικές προτάσεις, θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα για τη βιομηχανία της χώρας».

    Από την πλευρά της η κ. Μπέργκερ δήλωσε: «Η συνεργασία με τον υπουργό και τις ελληνικές αρχές ήταν εξαιρετική και τους συγχαίρω για τη δέσμευσή τους σε αυτή την κρίσιμη μεταρρύθμιση. Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του εν λόγω έργου, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως μετά τα πρόσφατα γεγονότα που καλούν για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και τη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες».

    Επιπλέον, η Κυρέλα Μπέργκερ, επεσήμανε την αναπτυξιακή δυναμική που καταγράφει η εγχώρια βιομηχανία (αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερους ρυθμούς από το σύνολο της οικονομίας) «αποτελώντας παράλληλα βασικό πυλώνα για την επίτευξη πολλαπλασιαστικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων για την ελληνική οικονομία».

    Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία αναπτύχθηκε με βάση τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιομηχανία, συμβαδίζοντας και ενσωματώνοντας παράλληλα και λοιπές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν πρόσφατα, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο και συνθέτουν το πλαίσιο άσκησης βιομηχανικής πολιτικής.

    Τέλος, σημειώνεται ότι το έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και ανάπτυξη στρατηγικής για την ανάπτυξη και το μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας» σχεδιάστηκε και υλοποιείται με πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας υπό τη στενή εποπτεία και καθοδήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (Technical Support Instrument) και υλοποιείται από τη γενική διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Μια πρώτη αποτίμηση των επιδράσεων στην ελληνική οικονομία από την κρίση στην Ουκρανία

    Γεωργιάδης: Επάρκεια για μήνες στα δημητριακά, τα άλευρα και τα φυτικά έλαια



    ΣΧΟΛΙΑ